Bělobrádek: Stát by měl řešit situaci kolem kliniky Mayo

3. 4. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát by se měl vložit do situace kolem americké kliniky Mayo, která kvůli neuhrazeným dluhům zvažuje ukončení spolupráce s výzkumným centrem brněnské nemocnice u sv. Anny. Novinářům to dnes řekl vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle něj hrozí, že by se musely vracet několikamiliardové dotace ze evropských fondů. Vláda by se věcí měla zabývat příští týden.


Americká klinika Mayo, která je považována za nejlepší vědeckou nemocnici na světě, minulý týden oznámila, že zvažuje ukončení spolupráce s Mezinárodním centrem klinického výzkumu (ICRC) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Důvodem je zhruba 40 milionů korun, které centrum loni americké klinice neuhradilo.

Vláda měla dostat informaci o situaci, podle Bělobrádka ale byl bod stažen. Materiál bude znovu předložen příští týden. „Byl bych rád, abychom už měli nějaký návrh řešení. Věc nesnese odkladu. Naší snahou bude, abychom se do kauzy vložili, aby neutěšená situace nevyústila privatizací či prodejem,“ řekl vicepremiér. Jaké konkrétní řešení by mohla vláda schválit, ale nechtěl odhadovat. Pokud by spolupráce s americkou klinikou byla přerušena, ztratilo by výzkumné centrum prestiž a možná by podle Bělobrádka muselo i vracet čtyři až pět miliard korun z evropských fondů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už minulý týden uvedl, že má zájem udržet projekt i spolupráci s klinikou Mayo, ministerstvo je podle něj ochotno část dluhu zaplatit. Finanční pomoc ale podmínil tím, že vedení fakultní nemocnice musí vysvětlit, na co dlužných 40 milionů korun použilo.

Podle mluvčí nemocnice Šárky Urbánkové vznikla dlužná částka za školení českých lékařů v zámoří a ze společných projektů. Nemocnice si chce spolupráci s Mayo Clinic udržet.

Na řešení situace je ochotné se podílet i ministerstvo školství, uvedlo to minulý týden v prohlášení pro ČTK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?