Bělobrádek: Vláda by měla jednat o obnovení poplatku v nemocnici

21. 3. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek si myslí, že by vláda měla otevřít debatu o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. Řekl to ČTK. Zrušení tohoto poplatku označil už ve středu za chybu i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda nyní řeší, jak chybějící peníze nemocnicím nahradit.


Ministr zdravotnictví počítá se dvěma miliardami pro nemocnice a navrhuje mimo jiné zvýšit platby za státní pojištěnce. Peníze chce z rozpočtové rezervy, s tím nesouhlasí ANO.

„Myslím, že bychom měli znovu otevřít debatu o tom, jestli by se poplatky za hospitalizaci neměly vrátit,“ řekl Bělobrádek. Podle vicepremiéra většina občanů je ochotna tento poplatek akceptovat. Placení poplatků by podle něj bylo možné u dlouhodobě nemocných omezit na měsíc ročně. „Je to poplatek, který má svoji logiku,“ poznamenal.

Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) komentoval návrhy slovy, že zrušení poplatků kromě platby na pohotovosti je v koaliční dohodě a tu považuje za závazný dokument. „Koaliční strany si byly vědomy, co podepisují, k čemu se zavazují. Neumím si moc představit, že po dvou měsících od podpisu se názor změní,“ řekl. Připomněl, že dohoda předpokládá kompenzaci poplatků ze státního rozpočtu. „Věřím, že tak jako já jsem rozhodnut naplnit koaliční dohodu do posledního písmenka, tak to budou činit všichni členové vlády a celá koalice,“ řekl ministr ČTK.

Lidovečtí ministři podle Bělobrádka nynější plán na stabilizaci zdravotnictví, jímž se má v pondělí zabývat vláda, podpoří. „Nezbývá nic jiného, než do toho tekoucího sudu, kterým zdravotnictví je, nalít peníze, aby se nám nezhroutila zdravotnická zařízení,“ řekl Bělobrádek.

„Zdravotnictví v uplynulých letech utrpělo poměrně velké výpadky příjmů, celkem ta kumulovaná ztráta činí 28 miliard. Nemyslíme si, že by byl systém sám schopen se s tím vypořádat,“ řekl Němeček.

Debata ale ještě bude o tom, odkud chybějící peníze vzít. Ministr financí Babiš dnes v deníku Právo s odkazem na dřívější informace o předražených zakázkách v nemocnicích uvedl, že „současný stav zdravotnictví umožňuje nekontrolovatelný odtok veřejných peněz mimo veřejné zdravotnictví“. Požaduje, aby ministerstvo zdravotnictví udělalo systémové změny, které povedou mimo jiné ke zprůhlednění hospodaření zdravotních pojišťoven.

Němeček uvedl, že plánuje zveřejňování smluv, které mají zdravotní pojišťovny se zdravotníky, a přísnější kontrolu hospodaření státních nemocnic. S pojišťovnami domluvil, že nebudou dávat peníze na přetahování pojištěnců. Hodlá prosadit zmenšení rezervního fondu pojišťoven. Zřídí do dvou týdnů přístrojovou komisi, která bude posuzovat nákupy drahých přístrojů pro nemocnice. Od příštího roku chce zlepšit přístup k informacím pro pojištěnce. Předpokládá, že všechny zdravotní pojišťovny umožní pacientům, aby se on-line dostali ke svým účtům vykázané péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?