Bendův odchod z KZ bude zřejmě záviset na ODS

11. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Odpůrci bývalého předsedy ČSSD v Ústeckém kraji Petra Bendy shánějí podporu pro jeho odvolání z čela Krajské zdravotní (KZ). ČTK to řekl náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD).


Zatím není jisté, že budou mít Bendovi odpůrci v radě kraje dostatek hlasů, a tak chtějí shánět podporu i u ostatních radních. Jejich postoj je zatím zdrženlivý.

Návrh na Bendovo odvolání padl v pondělí večer na krajském výboru ČSSD. Ta má v radě kraje sedm z 11 mandátů, ale není jisté, že by odvolání podpořili všichni socialističtí radní. Jeden mandát má Benda a druhý Jan Čermák z Lounska, které je bývalému předsedovi dlouhodobě spíš nakloněné.

„Žádnou informaci o tom záměru nemám, ale předpokládám, že před případným odvoláním bude nějaké zdůvodnění, tak si na něj počkám,“ řekl ČTK Čermák.

Kdyby se vyjádřil proti, muselo by protibendovské křídlo vedené novým krajským předsedou Arno Fišerou najít hlasy jinde. „Já osobně jsem pro ten návrh na krajském výboru zvedl ruku, takže budu hlasovat pro i v radě. A jestli to projde, to bude otázka jednání,“ řekl ČTK náměstek hejtmanky Pavel Kouda. O případné náhradě prý zatím jasno není. „Žádné konkrétní jméno nepadlo, měl by to ale být člen ČSSD,“ dodal.

Tři mandáty má ODS, jeden nezávislý radní Mirko Bernas. „V první řadě je to záležitost ČSSD a musejí si to vyřešit sami,“ řekl ČTK poslanec a krajský radní Jiří Šulc (ODS). Postoj jeho strany se prý bude odvíjet od dalších jednání. Podobný postoj zaujímá i Bernas.

O Bendově nuceném odchodu se začalo v zákulisí hovořit už po lednovém krajském sjezdu ČSSD, kde ho v roli předsedy vystřídal Fišera. Ten tehdy prohlásil, že Bendův odchod by měl přijít, pokud se prokáže jeho pochybení v některé z diskutovaných zakázek nemocničního kolosu.

Do ofenzivy ale Fišera přešel až teď, poté co antimonopolní úřad minulý týden vyměřil Krajské zdravotní dvě pokuty za celkem 900.000 korun. Firma chybovala v tendru s hodnotou 420 milionů korun na doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů a v zakázce na šicí materiály o předpokládaném objemu 50 milionů korun.

Benda dnes rozeslal své stanovisko. K samotné snaze o odvolání se prý vyjadřovat nebude, pochybení v obou zakázkách ale odmítl; rozhodnutí prý ještě nejsou ani pravomocná. „Chtěl bych připomenout, že v době přípravy té (první) zakázky, průběhu výběru a podpisu smlouvy s vybranou firmou jsem nebyl vůbec členem představenstva. Zcela logicky tedy za ni nemohu nést žádnou odpovědnost,“ uvedl Benda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?