Benešovská nemocnice pomůže válečným veteránům

13. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Benešovská nemocnice zahajuje nový program zaměřený na péči o válečné veterány. Všechna vyšetření budou soustředěna v jednom středisku a pacient bude ihned objednán. Veteráni tak nebudou muset dlouze čekat ve frontách.


Informaci přinesl deník Dnes.

„Cílem projektu je poskytnout válečným veteránům komplexní služby, protože si to podle nás za svou odvahu a činy zaslouží,“ uvedla hlavní sestra Marie Brilová. Připomněla, že válečným veteránem dnes není pouze člověk důchodového věku, ale často i člověk produktivního věku s potřebou zdravotní a sociální adaptace.

Pozornost bude kladena především na kardiovaskulární systém, centrální nervový systém, pohybový a smyslový aparát. Dále také na služby sociální pomoci. Nemocnice využije existujících zdravotních služeb, a nebude tak kvůli zavedení nové služby přijímat další personál.

Rehabilitační centrum pro novodobé válečné veterány vzniká také ve Svémyslicích u Prahy. Budou v něm nejmodernější technologie, třeba kybernetické centrum pro vůlí ovládané robotické končetiny nebo nejmodernější diagnostický přístroj za více než 100 milionů korun. Centrum Regi Base pomůže válečným veteránům nejen s rehabilitací, ale také se začleněním do společnosti.

„Vojáci, kteří se vrátili zpět do civilu, často potřebují pomoct, přestože nejsou přímo zranění. Jsou totiž zvyklí poslouchat příkazy armády, která za ně všechny běžné životní věci vyřídila. Neumí tak třeba napsat správně životopis, vyřídit si hypotéku a podobně,“ uvedl Hynek Čech z nadačního fondu Regi Base. Také proto nadační fond ještě před zprovozněním rehabilitačního centra otvírá v Praze poradenské centrum, které má vojákům s návratem do života pomoci.

Přesný počet novodobých veteránů ministerstvo obrany nezveřejňuje. Podle místopředsedy sdružení válečných veteránů Ladislava Sornase jich může být okolo 15.000. „Jde většinou o bývalé vojáky, kteří přešli do civilu nebo jim skončila služba. Většinou mají problém s nalezením práce,“ uvedl Sornas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?