Benešovská radnice ustoupila od budování záchytné protialkoholní stanice

29. 5. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Policisté a strážníci z Benešova budou dál vozit opilce do Příbrami nebo Kolína. Záchytná protialkoholní stanice v Benešově nakonec nebude. Důvodem je nedostatek peněz. Opilci jsou ale v Benešově velkým problémem.


„Pracoval jsem šest let u policie na obvodě a vím, že Benešov potřebuje záchytku nutně,“ říká třeba Lukáš.

„Policisté vozí opilce do Příbrami, kde záchytka funguje tuším jen do šesti nebo do půl sedmé ráno – a kolikrát se stalo, že tam policisté dovezli opilého člověka a oni řekli, že si ho nevezmou, takže ho policisté vezli zpátky.“

Benešovská radnice ustoupila od vybudování záchytky kvůli penězům. Pořízení stanice a její provoz by město ročně stály několik milionů korun. Shánění peněz se ale vedení radnice dlouho nevěnovalo. O dotaci nikde nežádalo, jak řekl místostarosta Tomáš Podhola z nezávislého sdružení Volba pro město.

„Ani o něj žádat nemůžeme, protože bychom v tu chvíli ohrozili ostatní již fungující stanice. Ten balík je pořád stejný a my bychom ho v tuto chvíli začali drobit na menší částky.“
Druhý problém, který musela radnice řešit, bylo vhodné místo. Nesehnala ho.

„Vyhlédnuté byly dvě lokality, ta první, kterou jsme si představovali my, byla v benešovské nemocnici, ale tam jsme nepochodili. A ta druhá lokalita byla bývalá táborská kasárna, kde máme noclehárnu. Budeme čekat, jak se k této situaci postaví kraj, či spíše stát. Tahle otázka by se totiž měla řešit na celostátní úrovni.“

Problémy i v Týnci nad Sázavou

Problémy s opilci má občas každé město na Benešovsku, Týnec nad Sázavou nevyjímaje. Několik let tam žije paní Lada. V ulici, kde bydlí, jsou hned dvě hospody. Kdyby byla záchytná stanice v Benešově, tedy jen 8 kilometrů od Týnce, lidi by si podle ní určitě dávali větší pozor, aby se neopili.

„Bylo by to dobré, stává se, že jsou tu opilci, hlavně když se tam něco slaví.“ Rozhodnutí benešovské radnice ji zaskočilo, stejně jako samotné vedení Týnce nad Sázavou.

„Zhruba jednou za dva měsíce má městská policie potřebu řešit některého z výtržníků a jeho stav optimálně na záchytné stanici,“ dodal týnecký starosta Martin Kadrnožka z Volby pro město.To, že Benešov potřebuje záchytnou stanici, si myslí i středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová z KSČM. Rozhodnutí radnice ale chápe.

Peníze jsou podle ní problémem i v jiných podobných zařízeních. „Nejhorší je, že i když se navýší poplatek za přenocování, výběr těchto částek je velice nízký, protože se z velké části jedná buď o cizince nebo o bezdomovce, kteří platit nechtějí a unikají nám.“

Ve středních Čechách fungují záchytné stanice v Mladé Boleslavi, Kolíně a Příbrami. Podle radní Fialové je ale možné, že minimálně jedno ze z těchto zařízení na konci roku zanikne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?