Bez pitné vody je v ČR kvůli záplavám zhruba 31 000 lidí

6. 6. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 31 000 lidí v ČR přišlo kvůli záplavám o zdroj pitné vody. Povodně totiž podle hygieniků znečistily 636 studní a 72 veřejných vodovodů. ČTK to včera oznámila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. V případech, kdy byly velkou vodou zasaženy vodovody, musí vodohospodáři zajistit náhradní zásobování. Lidé, kteří mají vlastní studnu, by měli podle úřadu vodu vyčerpat a studnu dezinfikovat. Státní veterinární správa varuje také před potravinami znečištěnými povodní.


Záplavy postihly několik krajů v Čechách. V některých oblastech kvůli tomu bylo omezeno nebo zakázáno používání vody k pití. Nejvíce veřejných vodovodů bylo zasaženo povodněmi podle jednotlivých krajských hygienických stanic ve Středočeském kraji, a to 39 z celkových 72. V Jihočeském kraji znečistila velká voda 14 vodovodů a v Ústeckém kraji stejný počet.

Podle ministerstva dostávají lidé v místech, kde nyní jakost pitné vody ve vodovodech nevyhovuje hygienickým limitům, vodu prostřednictvím cisteren nebo v láhvích. „V případě zasažených veřejných zdrojů pitné vody je jejich provozovatel povinen zajistit náhradní zásobování a také to, aby odběratelům byly k dispozici aktuální informace o jakosti dodávané pitné vody,“ uvedla Plívová.

Ve složitější situaci jsou lidé, kteří odebírají pitnou vodu jen z vlastní studny. „Domácnosti postižené povodní by v těchto případech neměly tento zdroj využívat, dokud není provedena asanace. To znamená vyčerpání, vyčištění a dezinfekce studny a následné provedení rozboru vody, který prokáže, že kvalita vyhovuje hygienickým požadavkům pro použití k pitným účelům,“ sdělila mluvčí ministerstva. Bližší informace a další rady mohou lidé najít na webu úřadu.

Například lidé v zaplavených městech Ústeckého kraje, jako jsou Děčín, Teplice, Litoměřice či Ústí nad Labem, se však údajně nemusí bát pít vodu z kohoutku. ČTK to řekla mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová. Záplavami byla podle ní v kraji znečištěna jen některá prameniště v menších obcích, vodovodní systémy měst prý znečištěné nejsou.

Kromě vody ze zaplavených oblastí by lidé neměli konzumovat potraviny, které přišly do styku s vodou ze záplav. „Jsou kontaminovány. Voda vypláchla všechny kanály či žumpy a přetekly i čističky odpadních vod,“ upozornil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Jedinou výjimkou mohou být konzervy, které je možné pečlivě umýt, pokud ve vodě neležely moc dlouho,“ doplnil.

Povodně mohly znečistit také krmivo a stelivo pro zvířata. „Je třeba všechno pečlivě zkontrolovat,“ sdělil Duben. Vodou znečištěné potraviny či krmivo je podle něj třeba zlikvidovat, stejně jako třeba uhynulá zvířata.

Výši škod na uskladněných potravinách zatím veterinární správa nezná. „Po zkušenostech z roku 2002 většina provozovatelů sklady v předstihu vyprázdnila. Nicméně případné škody bude možné zjistit, až opadnou vody,“ uvedl mluvčí. Větší úhyny hospodářských zvířat podle něj v současnosti hlášeny nejsou.

„Výjimkou jsou ryby z protržených rybníků, například v jižních Čechách chybí asi 10.000 pstruhů, ale to jsou prozatím jen odhady,“ řekl Duben ČTK. Tisíce zvířat museli veterináři evakuovat, mezi nimi třeba 180 selat v Jihočeském kraji, 150 krav a 53 koní v Ústeckém, 222 koní v Praze a přes tisícovku zvířat ze zoo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?