Bez poplatků přijde Karlovarská krajská nemocnice o 17 milionů

6. 1. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušením poplatků v nemocnicích přijde Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) asi o 17 milionů korun. Spolu s úhradovou vyhláškou, která nemocnici v loňském roce snížila příjmy od pojišťoven, je to další ztráta, kterou budou muset krajské nemocnice řešit, řekl ČTK ředitel KKN Petr Svoboda.


Naopak zdražením eura se nemocnici zvednou náklady.

„Zatím víme, že jsou zrušené poplatky, s výjimkou poplatku za pohotovost. To nás bude stát 17 milionů korun. Mělo se to nahradit snížením DPH u léků, neví se ale zatím o kolik, ale ví se, že to bude až v roce 2015,“ uvedl Svoboda.

Podle mluvčího KKN Vladislava Podrackého krajské nemocnice vloni dostaly z poplatků asi 20 milionů korun. Zrušením většiny z nich tak přijdou nemocnice KKN v Chebu a Karlových Varech o většinu z těchto příjmů.

Poplatky za pobyt v nemocnicích byly zrušeny od ledna na základě rozhodnutí Ústavního soudu. Jestli se obnoví a v jaké výši, zatím není jisté. V platnosti ale zůstává poplatek za ošetření na pohotovosti.

Podle Svobody navíc hospodaření nemocnic zasáhne zdražení eura po intervenci České národní banky. „U nás jsou mzdy asi 50 procent nákladů a ostatní náklady jsou s výjimkou energií většinou ze zahraničí. Zdražením eura o devět procent se nám náklady zvednou o asi 25 milionů korun,“ odhaduje Svoboda.

KKN je přitom v hluboké ztrátě, podle odhadů za loňský rok přes 100 milionů korun. Největší vliv na to měla úhradová vyhláška, podle níž nemocnice dostaly loni jen 90 procent objemu prostředků roku 2011. Náklady i objem péče přitom rostl. Zastupitelstvo kraje už muselo na podzim navýšit základní jmění KKN o 36 milionů, aby se nemocnice vyhnuly možnému insolvenčnímu řízení.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?