Bitva o poplatky jde do nového kola

20. 3. 2008 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože sociální demokraté v úterý večer prohráli první bitvu o zrušení poplatků, nechtějí se vzdát. "Své úsilí o zrušení všech poplatků ve zdravotnictví nevzdáme," řekl Právu exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Podle něj při nejbližší příležitosti ČSSD znovu podá návrh na úplné zrušení všech poplatků, a kdyby opět neuspěla, pak spoléhá i na Ústavní soud...


Podle ministra Julínka mají platby odhalit rezervy ve zdravotnictví, které údajně dosahují až 40 miliard

„Poplatky jsou evidentním porušením Listiny základních práv a svobod, která je součástí českého ústavního pořádku,“ tvrdí Rath.

Článek 31 listiny přitom říká: Každý veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

A právě této formulace se chce ČSSD držet.

Poplatky ohrožují především nízkopříjmové vrstvy obyvatelstva, tedy rodiny s větším počtem dětí, osamocené matky s dětmi a důchodce, soudí Rath.

Právě důchodci a rodiny s dětmi podle něj potřebují zdravotní pomoc nejvíce. Tyto poplatky však představují značnou zátěž jejich osobního rozpočtu a jsou pro ně překážkou pro vyhledání lékařské pomoci.

„Budou se rozhodovat, zda si zdravotní péči budou moci vůbec dovolit, nebo zda raději ušetří. Tím však budou riskovat neléčení případné závažné choroby či neléčení sice choroby méně závažné, z níž se však při nevěnování patřičné pozornosti může vážná choroba vyvinout,“ soudí Rath.

Konkrétní případy, kdy lidé nešli k lékaři výhradně z finančních důvodů, již jsou známy. „Poplatky tak ruší jednu z vymožeností moderní civilizace, a to že lidé jsou si v nemoci rovni, tedy že každému se dostane lékařské pomoci bez ohledu na výši jeho příjmů,“ říká Rath.

Julínek to ale s poplatky nebude mít jednoduché. ČSSD sice v prvním kole porazil, ale ještě vážnější problémy může mít s koaličními partnery. Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová požaduje zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici a nevzdává se ani lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který požaduje zrušení poplatků pro děti do 18 let a úpravu pro seniory. Také on si myslí, že platby jsou protiústavní.

Bude vytvořena komise, v níž koaliční strany budou mít vždy tři zástupce, kteří se mají bavit o dalším osudu regulačních poplatků a předložit nějaký návrh. Koalice se pak k poplatkům chce sejít už v dubnu. A ne, jak Julínek prohlašoval, až po půl roce.

Julínek ale stále před zrušením poplatků ve zdravotnictví varuje. „Jejich zrušením se nedozvíme, kdo kolik skutečně připlácí.“

Jedním dechem přiznává, že zdravotnictví ročně spotřebuje zhruba 200 miliard korun ze zdravotního pojištění a 20 procent z této částky je neefektivně využito. To znamená 40 miliard korun.

Když se ho Právo zeptalo, proč tedy byly zavedeny regulační poplatky, které mají přinést zhruba 4 miliardy korun ročně a nevyužily se nejdříve rezervy v systému, Julínek odpověděl: „Právě poplatky ve zdravotnictví nám ukážou, kde se nejvíce plýtvá. Až to budeme vědět, můžeme udělat opatření.“ ČSSD již prohlásila, že pokud se nyní nepodaří zrušit poplatky, pak v případě, že ČSSD převezeme vládní odpovědnost, poplatky ve zdravotnictví zruší.

Rath připustil, že by zůstal pouze poplatek za den v nemocnici (dnes 60 korun), ale i ten by zřejmě byl stanoven jinak. Všechny ostatní poplatky by ČSSD zrušila v plném rozsahu.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?