Bitvu ústecký Zdravotní ústav prohrál, válku nevzdává

20. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nad ústeckým Zdravotním ústavem (ZÚ) udělala v pátek kříž Poslanecká sněmovna. Hlasy koalice (ODS, TOP 09, VV) dala zelenou návrhu novele zákona o ochraně veřejného zdraví z dílny ministerstva zdravotnictví. Podle něj by měla zaniknout většina ze 14 samostatných ZÚ včetně toho, který sídlí v Ústí a sloučit se do pouhých 2, pražského a ostravského. Na ten ústecký už si brousí zuby Praha.


„Je to smutné, ale dalo se to čekat,“ komentovala rozhodnutí sněmovny lékařka ZÚ se sídlem v Ústí Karola Haasová. „Ti, kteří pro sporný návrh hlasovali, zcela ignorovali více než 2,7 tisíce podpisů pod peticí žádající zachování tohoto ústavu,“ dodala za petiční výbor,jehož je předsedkyní.

Naopak ocenila přístup poslanců za Ústecký kraj. Ti totiž v naprosté většině ministerský zákon nepodpořili. A to bez ohledu na stranickou příslušnost. Proti byli nejen místní zástupci opozice (ČSSD, KSČM, nezařazení), ale také Jan Kubata a Jiří Šulc z ODS.

Další koaliční ústečtí poslanci pak nebyli přítomni nebo nehlasovali. Jediný, kdo z Ústeckého kraje zvedl ruku pro, byl David Kádner (VV). „Jsme vděčni všem, kteří se snažili o zachování našeho ZÚ,“ řekla Haasová.

Ústecká poslankyně Gabriela Hubáčková (KSČM), která již dříve označila ministerstvem připravenou novelu za hrůzu, uvedla, že se v této věci hlasovalo třikrát. Dvakrát o protinávrzích, z nichž jeden počítal se zachováním čtyř ZÚ v republice a druhý alespoň se třemi.

V obou případech by právě ten ústecký zůstal ve hře. Ovšem na rozdíl od toho původního návrhu jen se dvěma ZÚ neprošly. Teď zamíří novela do Senátu.

„Nevím, ale naděje je,“ soudí Hubáčková. Pokud by ji podle ní totiž senátoři poslancům vrátili, tak příště by už pro její schválení ve sněmovně byla zapotřebí většina všech, nikoli jen přítomných poslanců. Tedy musela by získat 101 hlasů. „A to by mohlo být docela zajímavé,“ dodala Hubáčková. V pátek totiž pro zákon hlasovalo jen 85 poslanců.

Haasová moc optimismem nehýří, nicméně se prý nevzdávají. Dál chtějí apelovat na zákonodárce, aby nedopustili zánik pro zdejší kraj důležité instituce. „Proklamované důvody pro sloučení – zefektivnit chod ZÚ a zvýšit jejich šanci na evropské dotace–jsou falešné.

Dotace z EU pro tyto účely už končí. A co se týká přílišné finanční náročnosti, tak to je úplná lež. Ústecký ZÚ je plně soběstačný, stát nijak nezatěžuje,“ argumentovala lékařka. Podle ní má spíše někdo zálusk na jeho majetek, dobře vybavené laboratoře apod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?