Bohumín zatížený špatným ovzduším přidá dětem na ozdravné pobyty

24. 9. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti z Bohumína na Karvinsku trpící alergiemi, astmatem či obezitou budou moci v příštím roce vyrazit na měsíc do ozdravoven v Jesenících či Beskydech. Město uhradí 90 dětem dvě třetiny pobytu. Nemocné děti podpořilo město, které má problémy se znečištěným ovzduším, počtvrté, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová.


Na projekt letos vyčlenilo 185.000 korun. V minulých třech letech absolvovalo měsíční ozdravné pobyty 219 školáků. Rozpočet města to přišlo na téměř 420.0000 korun.

Příští rok v únoru a v březnu by mělo za čistým vzduchem vycestovat přibližně 90 dětí. Radnice už pro ně rezervovala léčebnu v Metylovicích v Beskydech a Zlatých Horách v Jesenících. „Zdravotní pojišťovny hradí takzvané ozdravné pobyty pro děti a mládež. Poplatek za pobyt v sanatoriu ale musí zaplatit rodiče. A s tím bohumínským rodičům pomůže právě město,“ vysvětlila Balcarová.

Regulační poplatek za jeden den pobytu je 100 korun, město z toho zaplatí 66 korun. Každému dítěti tak na pobyt přispěje 2000, rodiče zaplatí tisícikorunu. „Pokud bude zájem rodičů vyšší, jsme připraveni uvolnit na projekt další peníze. I letos vycházíme vstříc předškolákům, ty může při pobytu doprovázet jeden z rodičů. Město přispěje na pobyt dítěte, rodiče si náklady uhradí sami. Vloni této možnosti využilo jedenáct rodin,“ řekl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). Radnice zajistí a zaplatí i dopravu dětí do léčebny a zpátky.

„Od října tak mohou rodiče hlásit své děti k těmto pobytům u dětských lékařek. K přijetí do sanatoria je totiž zapotřebí jejich doporučení. Návrh na zařazení dítěte do ozdravného pobytu pak schvaluje revizní lékař příslušné zdravotní pojišťovny,“ uvedla Balcarová.

Připomněla, že kromě příspěvků na ozdravné pobyty přispívá radnice předškolním i školním dětem rovněž na týdenní pobyty v přírodě, v solné jeskyni, na bruslení, plavání nebo saunování. Ročně tak jde na tyto aktivity z rozpočtu města přes jeden milion korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?