Boj o lůžka. Nemocnice právě začínají jednat s pojišťovnami

27. 3. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Královéhradeckého kraje mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami pouze do konce letošního roku. Krajská zdravotnická zařízení se v takové situaci ocitla historicky poprvé.


První jednání o podmínkách zajištění smluv pro nemocnice na rok 2013 mezi zástupci zdravotních pojišťoven a vedením krajských nemocnic se uskuteční tento týden. Měla by řešit i návrh pojišťoven na redukce nemocničních lůžek.

Podmínky smluv co nejdříve

„V našem kraji je v některých odbornostech takový přebytek lůžek, že je to stejné, jako by měla tříčlenná rodina pět aut. Což je sice krásné, ale něco to stojí. Cílem společných jednání všech zdravotních pojišťoven s vedením nemocnic a krajem bude přesvědčit je, že na tříčlennou rodinu stačí auta čtyři a i tak tam ještě nějaká rezerva bude. Každý se komfortně dostane tam, kam potřebuje, někdy možná i rychleji,“ uvedl Pavel Pechánek ředitel Regionální pobočky VZP ČR Krajské pobočky pro Královéhradecký kraj.

„Jasné podmínky nových smluv je potřeba znát co nejdříve. Jedině tak je možné zachovat standardní chod zdravotnictví v kraji, v případě pojišťovnami požadované redukce uskutečnit i vyplývající omezení v oblasti zaměstnanosti,“ řekl Martin Scháněl, ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který se stará o čtyři oblastní nemocnice – v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a jednu městskou nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem.

„Rozhodně nechceme, aby redukce lůžek byla jediným bodem jednání. V našem kraji jsme zrušili během posledních tří let kolem 170 lůžek a další unáhlený úbytek by šel proti pacientům,“ doplnil ředitel Scháněl.

Méně lůžek nemocnice nechtějí

Nemocnice se připravují na jednání, která jsou na programu tento týden. „Jsem přesvědčen o tom, že smlouvy budou obnoveny v podobném rozsahu jako v minulých letech a k redukci počtu lůžek ani k omezování péče nedojde,“ reagoval na dotaz Deníku Martin Limburský, ředitel trutnovské nemocnice.

„Jičínská nemocnice je jediná v okrese, takže doufáme, že kvůli novým smlouvám s pojišťovnami nebudeme muset snižovat počet lůžek. V loňském roce jsme jich už ubrali pětadvacet. Nemocnice v Nové Pace je už delší dobu uzavřena, péče v zařízení v Novém Bydžově omezena a v Hořicích je jen léčebna pro dlouhodobě nemocné, takže jsme skutečně jediní,“ řekla Dana Kracíková, ředitelka jičínské nemocnice.

K radikálnímu snižování počtu lůžek nevidí důvod ani ředitel náchodské a rychnovské nemocnice Miroslav Vávra. „Máme zpracovanou koncepci kraje, podle které by k redukci lůžek nemělo už docházet. V Náchodě od roku 2000 ubylo 300 lůžek, v Rychnově nad Kněžnou také není prostor ke snižování,“ řekl Miroslav Vávra.

V hradecké fakultní nemocnici v poslední době snižovali stav asi o 90 lůžek. Podle ředitele Romana Prymuly je možné, že existují ještě nějaké rezervy, i když někde už by se šlo skutečně na dřeň. „Dovedu si představit nějaké možné snížení počtu lůžek například v souvislosti s rozšířením jednodenní chirurgie,“ uvedl ředitel hradecké nemocnice s tím, že se jedná o úvodní jednání, kde své požadavky přednesou pojišťovny i nemocnice a je otázkou, kde se sejdou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?