Boj o poplatky u lékaře vstupuje do dalšího kola

2. 10. 2008 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve čtvrtek bude návrh zákona ve zdravotním výboru, kde do něj poslanec Boris Šťastný (ODS) navrhne takové změny, které odpovídají plánům koalice. Své návrhy má i Hovorka. Záležet ale bude opět na plénu sněmovny, jak bude zákon nakonec vypadat. „Bude dobře, když se opoziční návrh upraví," míní Olga Zubová. Také lidovec Jiří Carbol bude na výboru hlasovat pro koaliční úpravy....


Koaliční politici se pokusí využít velké Rathovo vítězství ve svůj prospěch. Jeho poplatkovou vizi změní k nepoznání.

Opoziční návrh na zrušení zdravotních poplatků pro děti, důchodce a rodiny s nízkými příjmy minulý týden prošel překvapivě ve sněmovně do druhého čtení. Díky hlasům lidovce Ludvíka Hovorky a zelené poslankyně Olgy Zubové.

Opravíme Rathův návrh

Ve čtvrtek bude návrh zákona ve zdravotním výboru, kde do něj poslanec Boris Šťastný (ODS) navrhne takové změny, které odpovídají plánům koalice. Své návrhy má i Hovorka. Záležet ale bude opět na plénu sněmovny, jak bude zákon nakonec vypadat.

„Bude dobře, když se opoziční návrh upraví,“ míní Olga Zubová. Také lidovec Jiří Carbol bude na výboru hlasovat pro koaliční úpravy.

„Zákon, který napsalo ministerstvo, se nestihne do konce roku přijmout. A navíc obsahuje další kontroverzní paragrafy. Je nutné upravit opoziční návrh nebo předložit vlastní poslaneckou novelu,“ řekl Aktuálně.cz poslanec.

Koaliční změny by se měly na výboru do zákona načíst poměrně hladce. Výbor má celkem 19 členů, z toho 11 je členů koalice nebo hlasuje s koalicí. Vše ale rozhodne účast poslanců.

Hovorka chce výjimku pro děti

Poslanec Hovorka je totiž rozhodnut zajít dál, než kam sahá koaliční kompromis. Chce, aby děti chodily k lékařům bezplatně. Tedy bude částečně trvat na Rathově návrhu.

Koaliční dohoda přitom došlo jen k tomu, že od nového roku by zdravotní poplatky kromě novorozenců nemusely platit ani děti do šesti let.

Pro děti do 15 let se má snížit limit na spoluúčast z pěti na tři tisíce korun ročně a nově by zdravotnická zařízení, která od pacientů nevybírají poplatky, mohly přijít o smlouvy s pojišťovnami.

„Pokud koaliční poslanci nepodpoří tento návrh, porušují koaliční dohodu,“ míní Šťastný.

„Udělit výjimky dětem do šesti let, to je málo,“ míní Hovorka.

Lidovci ale nebudou mít problém jen s tím, že by rádi výjimky z placení třiceti korun více rozšířili, ale především se sankcí.

Už při schvalování průlomové novely do Julínkovy zdravotní reformy poslankyně Michaela Šojdrová „na vlastní triko“ vypustila z návrhu tento podle ní příliš tvrdý postih. Nyní je razantně proti i Hovorka.

„Tato sankce se dá zneužít,“ řekl Aktuálně.cz poslanec.

Martina Macková, Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?