Boleslavská nemocnice zavede počítače pro personál

5. 6. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální přenosné počítače, takzvané mobilní klinické asistenty pro zdravotnický personál, zavede Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi. Nemocnice zatím tyto přístroje testuje jako jediné zdravotnické zařízení ve střední a východní Evropě...


ČTK o tom informoval ředitel nemocnice Ladislav Řípa.

Podle něj bude zavedení MCA znamenat důležitou etapu k přechodu na digitalizaci veškerých dat v nemocnici. Zařízení by mělo fungovat od posledního čtvrtletí letošního roku, protože do té doby se přístroj musí přizpůsobit českým podmínkám.

V počítači bude k dispozici běžný nemocniční informační systém, takže lékaři a sestry budou moci údaje a informace, které až dosud psali u nemocničního lůžka na papír a poté přepisovali do stolních počítačů v kanceláři, zadat do systému hned při kontaktu s pacientem.

„Příklady z nemocnic, kde je již MCA zaveden, jednoznačně ukazují, že to znamená úsporu minimálně jedné čtvrtiny pracovní doby, kterou pak může lékař či sestra místo papírování věnovat pacientovi,“ řekl Řípa.

Klaudiánova nemocnice plánuje podle Řípy zavést mobilní klinické asistenty na všechna oddělení jako součást projektu digitální integrace nemocnice.

V jeho rámci nemocnice elektronicky sleduje a eviduje zdravotnický materiál a léky - včetně jejich podávání. V krátké době by pak měla být digitálně vedena kompletní lékařská a ošetřovatelská dokumentace.

Právě údajný zmatek v dokumentaci je jedním z důvodů, proč od dnešního dne působí v nemocnici odborná komise, kterou ustavil středočeský hejtman Petr Bendl.

Má prověřit obvinění, která proti nemocnici vznesl minulý týden její bývalý zaměstnanec Aleš Zlámal. Nemocnici v reportáži České televize obvinil mimo jiné z toho, že může za smrt pacienta, který podle něj zemřel na následky předávkování chloridem draselným.

Tvrdí také, že pacientům byly podávány jiné léky, než bylo zapsáno v jejich zdravotní dokumentaci. Nemocnice obvinění popírá.

Výsledky zjišťování komise, která zkoumá lékařské postupy v konkrétních případech, budou známy pravděpodobně příští týden.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?