Boskovice nebudou usilovat o převod místní nemocnice na kraj

7. 3. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Radnice v Boskovicích na Blanensku nebude usilovat o to, aby tamní městskou nemocnici převedla do majetku a správy Jihomoravského kraje. Vedení úřadu, v jehož čele je koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, převod nedávno navrhla opoziční ČSSD.


Jednání s představiteli kraje ale v uplynulých dnech jasně ukázala, že kraj o získání nemocnice nemá zájem, řekl ČTK starosta města Jaroslav Dohnálek (ODS).

Nemocnice v Boskovicích je sice v majetku města, je ale zároveň páteřní krajskou nemocnicí. Poskytuje zdravotnickou péči pro nejsevernější oblast kraje s asi 100.000 obyvateli. Podle opozice správa nemocnice a investice do ní až přespříliš zatěžují radniční pokladnu, a měla by tedy patřit kraji.

„Kraj o něčem podobném ani neuvažuje. Převod tohoto majetku, jehož cena se může pohybovat okolo 450 až 500 milionů korun, může být značně problémový,“ uvedl starosta. Upozornil, že městu by nový majitel musel zaručit, že v nemocnici plně zachová současná oddělení i rozsah poskytované zdravotní péče. Velkou obavu mají radní z toho, aby se v ní akutní lůžka nezměnila na lůžka pro následnou péči. Nemocnici by to mohlo vést k útlumu.

Od roku 1997 se v boskovické nemocnici uskutečnily investice za asi 200 milionů korun. Většinu pokryly dotace. Město tak do zdravotnického zařízení investovalo jen asi 50 milionů korun. Ve srovnání s ostatními příspěvkovými organizacemi radnice podle Dohnálka nemocnice zatěžuje radniční pokladnu nejméně.

O záležitosti jednal Dohnálek již i s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), který mu potvrdil, že kraj o záměru získat nemocnici od města nejednal a nemá to v úmyslu.
Kromě nemocnice v Boskovicích patří radnicím na jižní Moravě ještě nemocnice v Blansku a Hustopečích na Břeclavsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?