Brněnská KDU-ČSL doporučila senátorům podpořit převod ÚN na město

9. 12. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátoři z KDU-ČSL možná v Senátu podpoří převod Úrazové nemocnice ze státu na Brno. Ke kladnému hlasování je vyzvala brněnská organizace strany, řekli dnes její představitelé novinářům. Její stanovisko má ve stranickém senátním klubu tlumočit jeho předseda a senátor za Brno-město Rostislav Slavotínek...


Senát projedná zákon tento týden.

Primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) věří, že norma projde. O budoucnost nemocnice se nebojí, i když jí ministerstvo minulý týden odebralo status traumacentra. I bez něj může fungovat jako nemocnice specializovaná na léčbu úrazů a pohybového aparátu, řekl dnes novinářům.

Brno o získání nemocnice, kterou chce ministerstvo zdravotnictví zrušit, usiluje několik měsíců. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) si městští radní berou moc velké sousto. Ministr také minulý týden v Brně kritizoval, že se město na převod zařízení dostatečně nepřipravuje. Nemá například dojednané úhrady od pojišťoven na příští rok, řekl.

Podle Rychnovského sice nemocnice velkým soustem je, potřebnou modernizaci ale podle něj nebude nutné dělat naráz. Problém úhrad od pojišťoven odmítl. O penězích prý není možné ze strany města naostro jednat, dokud se neví, zda zákon projde. Předběžné konzultace ale podle náměstka nesvědčí o tom, že by s úhradami měl být problém. „Pojišťovny jsou schopny financovat tuto nemocnici dále a nasmlouvat dále péči. Hovořil jsem o tom s některými řediteli místních poboček a neviděl jsem tam žádný velký rozpor,“ řekl náměstek.

Podle Rychnovského Úrazové nemocnici pomůže i to, že na jejím rozvoji se chce podílet i Jihomoravský kraj vedený sociálními demokraty. „Je to zásadní posun, protože v minulosti se kraj k této nemocnici stavěl zády. V případě, že kraj bude pomáhat a bude investovat, myslím si, že se ta nemocnice dá udržet,“ řekl.

Záměr zrušit Úrazovou nemocnici oznámil ministr Julínek před rokem a půl. V Brně se zvedla vlna nevole a proti rušení vznikla petice s desítkami tisíc podpisů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?