Brněnská TOP 09 zpochybnila investice do nemocnice ve Znojmě

27. 4. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská opoziční TOP 09 zpochybnila investice do přestavby nemocnice ve Znojmě, která se postupně rekonstruuje od roku 2005. V březnu schválili krajští radní investici více než 400 milionů korun na dostavbu, podle starosty Znojma je stav nemocnice tristní a opravy jsou potřeba.


Opozice ale nesouhlasí s dalším zadlužováním kraje, uvedl krajský předseda TOP 09 Jan Vitula.

„Pokud by se to realizovalo, navýší se dluh kraje o téměř půl miliardy korun,“ řekl Vitula. Podle něj není jasné, zda kraj ve Znojmě tolik lůžek vůbec potřebuje. „Je to nezodpovědné ze strany kraje, chceme se na to zaměřit a doufáme, že kraj investici pozastaví,“ dodal Vitula.

Podotkl, že celou investici zaplatí česká strana, i když se v nemocnici budou léčit také pacienti z Dolního Rakouska. Celkové náklady mají dosáhnout zhruba dvou miliard korun.

Starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD) namítá, že investice do opravy nemocnice jsou nutné. „Když jsem se tam byl podívat, byla lůžka využívaná a byl tam velmi tristní stav kolem oken. V nadstandardu je například místo parapetu jeden velký sáček, který má zamezit průvanu,“ uvedl Gabrhel.

Ve využívání nemocnice Rakušany nevidí problém, ale naopak pozitivum. „Tím, že bude nemocnice využívaná nejen našimi občany, ale i těmi z Dolního Rakouska, se zvýší objem jejího hospodaření,“ podotkl starosta.

V rámci rekonstrukce znojemské nemocnice se od začátku roku pokračuje s přesunem starého areálu v centru města do areálu nové nemocnice na okraji Znojma. Oba provozy jsou od sebe nyní vzdálené několik kilometrů. Podle plánů se v areálu nové nemocnice bude bourat jen minimálně, některé budovy se zrekonstruují a další nově postaví. Architektonicky budou ladit se zbytkem nemocnice postavené v 70. letech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?