Brno nabízí státu za přístroje z Úrazové nemocnice budovu

26. 1. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno usiluje o mimosoudní vyrovnání ve sporu o přístroje v Úrazové nemocnici. Pokud je stát papírově převede zpět do majetku zařízení, převede město jako správce nemocnice bezplatně na stát budovu v Masné ulici.


Využívá ji Zdravotní ústav Brno, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Návrh zatím zástupci města přednesli ministerským úředníkům.

Když bude odezva kladná, připraví právníci smluvní podklady, řekl novinářům primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Přístroje, které léta využívá Úrazová nemocnice, vypadly ze seznamu jejího majetku předloni. Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) je přepsal na Fakultní nemocnici Brno a to krátce předtím, než Úrazová nemocnice přešla ze správy ministerstva pod město.

Fakultní nemocnice pak za přístroje, které jí papírově patří, požádala o nájem. Vyčíslila ho na 1,5 milionu korun měsíčně. Úrazová nemocnice však peníze odmítla platit a napadla převod techniky u soudu.

„Přístroje nikdy neopustily úrazovku a vždycky byly pro úrazovku nakupovány,“ argumentoval dnes znova náměstek.

Naopak budovu v Masné ulici podle něj vlastní město, ale zřizovatelem a provozovatelem tamních laboratoří a kanceláří Zdravotního ústavu Brno je ministerstvo zdravotnictví.

Hodnotu objektu podle něj odborníci odhadli na 22 milionů korun.

Spor o přístroje Úrazové nemocnice je pozůstatkem pře o její existenci. Bývalý ministr zdravotnictví Julínek chtěl nemocnici, podle něj nadbytečnou, zrušit.

Naopak město a později i kraj vedené sociálními demokraty se postavili proti. Zákonodárci především z ČSSD prosadili zákon převádějící nemocnici na město, které ji od ledna 2009 převzalo.

Brno chtělo nemocnici provozovat bez dalších dotací, jak fungovala i pod ministerstvem. Nepodařilo se to však, letos nemocnice požádala o desetimilionovou dotaci a patnáctimilionovou půjčku.

Obojí jí zastupitelé schválili, půjčku už vrátila. Brno chystá v zařízení také investice. Nemocnice by se měla za 31 milionů korun zateplovat, 13 milionů korun z nákladů získá Brno z evropské dotace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?