Brno vypracuje plán zdraví, zlepší dostupnost služeb pro lidi

21. 4. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno si nechá téměř za 370.000 korun vypracovat plán zdraví pro roky 2018 až 2030. Hotový by mohl být do konce letošního roku, řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj plán zanalyzuje situaci ve zdravotnictví a navrhne strategii včetně investic v dalších letech.


Brno podle něj žádný podobný plán nemá. Bude obsahovat čtyři základní okruhy, a to politiku a rozvoj zdravotnických služeb a prevence, politiku zdravé rodiny, aktivní a zdravé stárnutí a prevenci proti násilí v rodině, jejíž součástí bude problematika domácího násilí. „Budeme vědět, co je potřeba vybudovat, zrekonstruovat nebo opravit, ale také, jestli je potřeba doplnit zdravotní služby, síť poskytovatelů nebo aktivity pro děti, mládež a rodiny,“ vyjmenoval Hladík.

Podle něj v Brně žije mnoho obyvatel ve vysokém věku. „Jsme město s vysokým věkem dožití. Proto se budeme zabývat Alzheimerovou nemocí a dalšími chorobami ve stárnutí jako například Parkinsonova choroba nebo diabetes. Chceme, aby byl dostatek služeb pro tyto lidi. Plán nám ukáže, co chybí, jestli jsou to lůžková zařízení, ambulantní služby a podobně,“ nastínil náměstek.

Z plánu by měly vzejít i údaje o tom, jak si vede projekt Senior point, Family point a podobné. „U tematických oblastí zahrnujících rodinu a seniory budeme řešit i otázky podpory domácích pečovatelů nebo podporu zdravého životního stylu,“ dodal Hladík.

Na zpracování plánu bude město spolupracovat s Jihomoravským krajem, Ústavem zdravotnických informací a statistiky, Masarykovou univerzitou, zdravotnickými zařízeními na území města, ale i se zdravotními pojišťovnami nebo neziskovými organizacemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?