Brodská psychiatrická léčebna bude od července nemocnicí

7. 6. 2013 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Havlíčkův Brod – Psychiatrickou léčebnu v Havlíčkově Brodě čeká velká změna. Nebude již léčebnou, ale nemocnicí. „Od prvního července je léčebna přejmenována. Její název bude znít Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod,“ potvrdil ředitel léčebny Jaromír Mašek s tím, že nový název bude daleko přesněji vystihovat, že toto zdravotnické zařízení slouží k poskytování zdravotních služeb.


„Je třeba zdůraznit, že změna názvu nepřišla direktivně shora, to jest od našeho zřizovatele, ale změnu si vyžádali na ministerstvu zdravotníci z oboru psychiatrie s tím, že název psychiatrická léčebna jejich profesi stigmatizuje, v neposlední řadě stigmatizuje i pacienty. Název nemocnice určitě bude mnohem neutrálnější.

I v zemích Evropské unie se pro zdravotnická zařízení našeho typu používá označení nemocnice,“ vysvětlil ředitel Mašek. Změna názvu by měla pro zdravotnické zařízení přinést určité změny, ty největší by měly nastat ve financování zdravotní péče.

Změní se vztahy s pojišťovnami

„V oblasti administrativy se toho moc nezmění, zdravotnické zařízení dostane nový štít, změní se název na razítku. Ale mnohem podstatnější je, že se změnou názvu by mělo dojít i k úpravě smluvních vztahů se zdravotními pojišťovnami v oblasti akutní lůžkové péče. To by nám mohlo přinést více peněz do našeho rozpočtu, což by znamenalo kvalitnější péči o naše pacienty,“ upřesnil ředitel Mašek.

Změna názvu významného havlíčkobrodského zdravotnického zařízení již byla potvrzena novou zřizovací listinou od Ministerstva zdravotnictví i změnou názvu v oprávnění poskytovatele zdravotních služeb od Kraje Vysočina. Podle ředitele Maška je změna názvu zdravotnického zařízení pečujícího o osoby s duševním onemocněním významným krokem k tomu, aby veřejnost nehleděla na duševně nemocné lidi stále s určitým podvědomým despektem.

„A má to vůbec smysl? Vždyť stejně každý bude vědět, že jde o psychiatrii,“ vrtí hlavou Jiří Kraus z Havlíčkova Brodu. Psychické poruchy jsou ale podle odborníků druhým nejčastějším důvodem pro přiznání invalidního důchodu.

U nejtěžšího stupně přitom stojí dokonce na první příčce. Přitom na péči jdou jen tři procenta z peněz na zdravotnictví, i když průměr v EU je osm procent.

Právě proto nyní Ministerstvo zdravotnictví chystá reformu psychiatrické péče, na niž chce z evropských fondů získat šest miliard korun.

Plán proměny by měl být hotov do letošního pololetí. „Když si uvědomíte, že tyto choroby postihují 27 procent obyvatelstva a v nejbližší době nedojde ke zlepšení, protože hlavním důvodem je stres a zrychlený způsob života, zjistíte, že bez systémových opatření se neobejdeme,“ upozornil na začátku projektu náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

Psychiatrie jako hotel?

Reforma by přitom měla probíhat od roku 2014 do roku 2020. Celkem deset z 13 českých léčeben se změní v nemocnice. „Od té doby, co tu jsou dotace od EU,tak se vymýšlí všechno možné, jen aby bylo zač ty peníze utratit. Myslím,že co se týče postoje veřejnosti k duševně nemocným, změna názvu z blázince na nemocnici to nespraví. Například najít si práci a začít normálně žít, je pro nás obrovský problém,“ povzdechl si pan Karel, který má pobyt v psychiatrickém zařízení za sebou.

Podle lékařů, například z Psychiatrického centra Praha, které se přejmenovávat nebude, přináší reforma ale hlavně změnu statusu z doléčovací na akutní péči.

Třetina lidí dlouhodobě pobývajících v léčebnách je tam ne kvůli nemoci, ale ze sociálních důvodů. Zatímco akutní péče řeší urgentní stavy, doléčování vyžaduje na lůžku delší čas na to, aby se člověk zotavil.
Na problém hospitalizací ze sociálních důvodů léčebny upozorňují léta, neboť je to finančně i kapacitně zatěžuje. Většinou jde o případy, s nimiž si systém sociální a zdravotní péče neví rady.

Tito lidé by ale do budoucna mohli využívat alternativních služeb, například různých komunitních center. Na Vysočině věnuje péči lidem s duševním onemocněním občanské sdružení Fokus.

Bude třeba víc mobilních týmů

Přejmenování léčeben na psychiatrické nemocnice vnímá Fokus jako symbolický krok. „Jakýkoliv počin, který povede ke snížení stigmatu duševně nemocných, vítáme. Z našeho pohledu systém péče o duševně nemocné potřebuje změny hlubší než jen přejmenování lůžkových zařízení. Je potřeba, aby vznikly mobilní zdravotně­sociální týmy, které budou schopny řešit akutní stavy přímo v domácnostech,a předcházet tak hospitalizacím,“ říká Pavel Říčan, vedoucí rehabilitace Fokusu.

Zahraniční zkušenosti podle Fokusu hovoří jasně. Velkou část péče a podpory duševně nemocným je možné poskytovat přímo v komunitě a potřeba lůžek se potom snižuje. „Fokus Vysočina poskytuje komunitní služby přes dvacet let. Od nadcházejících změn v péči o duševně nemocné si slibujeme mnohem užší spolupráci se zdravotníky a také to, že nebudeme muset znovu a znovu obhajovat svoji potřebnost,“ říká Pavel Říčan.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?