Brodští doktoři půjdou do Německa i Británie

3. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Na stole ředitele havlíčkobrodské nemocnice Víta Kaňkovského leží v tuto chvíli jedenasedmdesát lékařských výpovědí.


Nemocnici se rozhodla opustit zhruba polovina ze stávajících 135 lékařů.

„V současné době tuto velmi závažnou situaci analyzujeme. Jako zásadní vidím jednání se zřizovatelem, které proběhne příští týden,“ vzkázal Deníku Kaňkovský.

Mluvčí Petra Černo v této souvislosti poznamenala, že odchod lékařů se průřezově dotkne většiny pracovišť nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Jednání na kraji

„Konkrétně se vyjadřovat nechceme. Jsou ale oddělení, kterých se odchody lékařů prakticky nedotknou vůbec,“ konstatovala Černo.

Otázku, bude-li vedení nemocnice ještě s konkrétními lékaři ve výpovědní lhůtě jednat, nechtěla komentovat. „Za pana ředitele nemohu samozřejmě mluvit, více budeme opravdu vědět až po jednání s naším zřizovatelem, kterým je kraj Vysočina,“ reagovala Černo.

Koordinátorka Lékařského odborového klubu na Vysočině, brodská internistka Šárka Drinková, potvrdila, že lékaři odcházejí především z oddělení dialýzy, patologie, hematologie, interny, otorinolaryngologie, rentgenu a také z oddělení anesteziologicko - resuscitačního.

„Někteří kolegové už vědí, kde budou pracovat. Jiní, a mezi ně patřím i já, to ještě nevíme,“ svěřila se Drinková. Dodala, že část lékařů havlíčkobrodské nemocnice míří do zahraničí. „Hovoří se o Spolkové republice Německo, Anglii a Skotsku,“ řekla Drinková.

Ta se současně vyjádřila i k návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který uvažuje o vyhlášení stavu nebezpečí v jednotlivých krajích, a to ve spolupráci s hejtmany. Díky vyhlášenémustavu nebezpečí by údajně mohli politici na jaře příštího roku odcházející lékaře do nemocnic na nějaký čas vrátit.

„Přiznám se, že si to nedovedu dost dobře představit, především po stránce organizační. A pak. Odchod lékařů přece není totéž co válka, nebo nějaká živelná pohroma,“ zamyslela se Drinková. Znovu připomněla, že doktoři, kteří chtějí z českých a moravských nemocnic odejít, nepožadují žádné peníze ze státního rozpočtu navíc. Královéhradecký lékař Oldřich Beránek v souvislosti s odchody lékařů poznamenal, že zájem o české doktory mají i nemocnice ve spolkové zemi Horní Rakousy.

„Kolegové nabídky z hornorakouských nemocnic pozorně studovali a zjistili, že si odchodem v podstatě polepší jen finančně. Penzum práce, které by i tam museli odvést, počty odpracovaných hodin jsou v podstatě shodné. Stejně tak přístrojové vybavení,“ uvedl Beránek.

Uvolněná místa v českých nemocnicích podle jeho slov brzy zaplní například lékaři ze Slovenska. „Průměrný plat slovenského lékaře je v současné době 900 euro. Příchodem do Čech, kde navíc neexistuje jazyková ani žádná jiná kulturní bariéra, by si jen polepšili,“ informoval Beránek.

Brodská radnice nemocnici pomůže

Vývoj v nemocnici sleduje pozorně i radnice. „S ředitelem Kaňkovským jsme v kontaktu. Pokud bude ze strany vedení nemocnice vznesen na město jakýkoliv požadavek, jsme připraveni o něm jednat a vyjít nemocnici všemožně vstříc,“ sdělil starosta Brodu Jan Tecl a poznamenal, že město by mohlo nemocnici pomoci například při zajištění bytů nových lékařů, kteří by mohli do Havlíčkova Brodu přijít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?