Bruntálská pobočka lékařské komory kritizuje spory mezi nemocnicí a VZP

9. 8. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Předseda oblastního spolku České lékařské komory v Bruntálu Miloslav Procházka 4. srpna kritizoval skutečnost, že pacienti doplácejí na spor bruntálské soukromé nemocnice se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), se kterou od července nemá uzavřenu smlouvu. Obrátil se na vedení komory a její revizní komisi, aby se pokusily v této situaci pomoci.

Lékárníci v Bruntálu nechtějí riskovat, že VZP neproplatí léky vydané na recepty lékařů této nemocnice, a pacientům je vydávají jenom čtyři lékárny patřící bývalým šéfům bruntálské nemocnice. Postoj bruntálských lékárníků přitom podpořila Česká lékárnická komora. M. Procházka pacientům radí, aby se raději nechali ošetřit u lékaře, který má s pojišťovnou smlouvu, což doporučují i lékárníci a vedení bruntálské pobočky VZP. Rovněž vyzval pojišťovnu, aby léky předepsané nesmluvními lékaři proplácela. Jednou věcí je podle něho výkon lékaře, který není při absenci smlouvy hrazen, ale druhou věcí je lék pro nemocného pacienta. Bruntálská pobočka VZP namítá, že může hradit pouze léky na recepty od smluvních lékařů.

Pojišťovna je ochotna s nemocnicí podepsat smlouvu na půl roku, ale s podmínkou, že zredukuje počet lůžek na odděleních akutní péče. To nemocnice odmítá a nadále ošetřuje nemocné i bez smlouvy. Vedení bruntálské pobočky VZP argumentuje tím, že nemocnici nabízí smlouvu odpovídající výsledkům výběrového řízení. Ty stanovují třicet akutních lůžek namísto původních dvou set, vedení nemocnice ale namítá, že to znamená likvidaci celého zařízení. Ministr zdravotnictví I. David prohlásil, že snahu o udržení počtu akutních lůžek nebude akceptovat. Pokud bruntálská nemocnice situaci nezvládne, jsou ostatní lůžková zařízení v okresu připravena převzít její pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?