Brzy nás možná budou ošetřovat zdravotní sestry ze Slovenska

18. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Není žádným tajemstvím, že také pardubická nemocnice se potýká s nedostatkem zdravotních sester. Trvale jich zde chybí kolem pěti desítek... "Chybí nám hlavně zdravotní sestry - specialistky, ty, jež by pracovaly na jednotkách intenzivní péče a na nočních směnách," míní ředitel Nemocnice Pardubice Jan Feřtek a netají...


Pardubice - že hledají další možnosti a zcela reálně uvažují o zaměstnávání zdravotních sester ze Slovenska.

Nábor na Slovensku

Nedávno vedení nemocnice využilo nabídky pardubického Úřadu práce zúčastnit se mezinárodní burzy práce v Dunajské Strede.

„Hodně jsme si od této akce slibovali, z náboru však nebylo nic. Prozatím jsme alespoň navázali kontakt s tamější zdravotnickou školou,“ dodal Jan Feřtek a opět zdůraznil, že nemocnice sice potřebuje zdravotní sestry, ale hlavně vysoce kvalifikované.

Ředitelka Úřadu práce v Pardubicích Jana Klimečková pokládá požadavek nemocnice za samozřejmý a pro dnešní dobu už typický. Podle jejích slov také další zaměstnavatelé, ať již z oboru strojního, elektrotechnického či dokonce ze zemědělství zvyšují své nároky na pracovní sílu a dávají přednost té nejkvalifikovanější.

Sto dvacet volných míst

„Výhodou pracovníků ze Slovenska je, že jim u nás odpadají problémy jazykové, a navíc donedávna měli Slováci stejný systém školství jako my. Jejich vzdělání je tudíž u nás okamžitě využitelné,“ připomíná ředitelka. Ve své nabídce přivezl pardubický Úřad práce do Dunajské Stredy 120 volných pracovních míst a spoustu informačních letáků a katalogů.

„Předpokládáme, že za dva měsíce, až bude po dovolených, se první příznivé dopady akce projeví v zájmu Slováků o práci u nás,“ říká ředitelka Klimečková. Její optimismus je podložen skutečností, že zatímco na Pardubicku se pohybuje míra nezaměstnanosti kolem pěti procent a v nabídce je 1500 míst, tak okres Dunajská Streda se potýká s dvacetiprocentní nezaměstnaností a měsíčně nabízí jenom osmdesát míst.

JIŘINA MIKEŠOVÁ, Pardubické noviny, 18.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?