Bude hůř, myslí si manažeři

14. 12. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Nezisková organizace Health-Care Institute zorganizovala v rámci listopadové Středoevropské odborné konference Efektivní nemocnice 2009 průzkumnou "sondu", jejímž účelem bylo zjistit aktuální projevy hospodářského útlumu ve zdravotnictví. Co z odpovědí zhruba 140 odborníků vyplynulo?


Především to, že se zhoršení stavu českého zdravotnictví v důsledku krize v roce 2010 obává 89 procent hlasujících.

Jak ale podotkl prezident České lékařské komory Milan Kubek, „problémy českého zdravotnictví sice zhoršuje ekonomická recese, z velké části jsou však důsledkem chybných politických rozhodnutí“.

Dle generálního ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka se samozřejmě krize projeví i ve zdravotnictví, ale jako výhodu vidí fakt, že zdravotní pojišťovny vstoupily do období recese s dostatečnými finančními rezervami, a příští rok proto zvládnou bez zásadních problémů.

Z odpovědí zdravotnických manažerů je rovněž evidentní, že výrazná většina z nich nepovažuje současný systém zdravotní péče v Česku za dlouhodobě udržitelný.

Jak ale shrnul bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi, tento názor je přinejmenším zarážející, protože většinou v diskusích odborníci odmítají zcela zásadní reformy a mluví o postupné evoluci a úpravách současného systému.

„V anonymním hlasování zřejmě většina přiznala svou skepsi k možné úspěšnosti současného modelu zdravotnictví v ČR,“ dodal Kubinyi.

Mluvčí České asociace sester Irena Pejznochová to však vyjádřila jasně: “(Současný model) není udržitelný - jsou nutné systémový přístup ke zdravotnictví a radikálnější změny v celém systému.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?