Bude za smrt našeho dítěte někdo potrestán? Ptají se už čtyři roky dvě rodiny z Mostecka

30. 8. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři roky. Tolik by dnes bylo dvěma dětem, které se v roce 2006 narodily v rozmezí několika měsíců dvěma ženám v porodnici v Mostě. Holčička a chlapeček se ale žádných svých narozenin nedožili, zemřeli jen pár dní po porodu. Rodiče jsou přesvědčeni, že vinou lékařů, a žádají jejich potrestání.


Oba případy proto dostal na stůl Okresní soud v Mostě. Ten však ani v jednom z nich bohužel stále pravomocně nerozhodl.
V tuto chvíli dokonce ani nejsou nařízeny termíny dalších líčení.

Příliš dlouho přenášela

První smutný případ se stal v srpnu 2006. Obžaloba viní lékaře, bývalého primáře gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Bohumila Bradáče a jeho tehdejšího podřízeného Josefa Pulkerta z toho, že laicky řečeno nechali rodičku přenášet plod až do doby, kdy se jí zkazila plodová voda.

Žena v tu chvíli sice dostala vysoké horečky, ale ani na tuto skutečnost neuměli lékaři včas zareagovat. Císařský řez udělali až na poslední chvíli. Mladá žena tak porodila holčičku, která po třinácti dnech zemřela - měla vadu na mozku způsobenou nedostatkem kyslíku.

Obžalovaní gynekologové si sice již loni v březnu vyslechli rozsudek - soud je potrestal za pochybení podmínkou, proces ale stále neskončil. Josef Pulkert se totiž odvolal ke krajskému soudu a ten verdikt zrušil s odůvodněním, že se okresní soud nedostatečně vypořádal se všemi skutečnostmi.

V Mostě prý vůbec nevzali v úvahu znalecký posudek předložený obhajobou. Odůvodnění rozsudku bylo podle mínění odvolacího soudu nepřesvědčivé a nedostatečné.

V tuto chvíli je tedy celý případ nazpět u Okresního soudu v Mostě. „Čekáme na znalecké posudky z Karlovy univerzity. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo,“ řekla Deníku soudní úřednice.

Osudné tlačení na břicho

Druhý případ je z prosince 2006. Tehdy měl v mostecké nemocnici zemřít novorozený chlapeček. Jeho smrt měly způsobit gynekoložka Helena Mikolášková a porodní asistentka Ilona Kavanová. Obžaloba je viní z toho, že neodborně zasáhly do průběhu porodu.

Konkrétně měly příliš silně tlačit na břicho rodičky. Porod se nepovedl. Rodička na sále málem zemřela. Dítě lékaři dostali ven až císařským řezem. Přežilo ale pouze 17 dní.

Obžalované ženy vinu u soudu popřely. Tvrdily, že matka měla naopak nadstandardní péči.

Ani v tomto smutném případu ale rozsudek dosud nepadl. Soudkyně, která ho měla na starosti, odešla do důchodu. Spis tak musel být přidělen jinému soudci. Pokračování hlavního líčení dosud nařízeno nebylo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?