Budějovická nemocnice získá přístroj k lepší diagnostice nádorů

27. 4. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z Oddělení nukleární medicíny Nemocnice České Budějovice budou od podzimu vyšetřovat s novou PET/CT kamerou. Přístroj dosud v žádném jihočeském zdravotnickém zařízení není. Vyjde na 70 milionů korun a slouží zejména k efektivnějšímu vyšetřování nádorových onemocnění a při diagnóze umožňuje mnohem větší přesnost.


ČTK to řekla mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

Pozitronová emisní tomografie (PET) představuje špičku v diagnostice a sledování efektivity onkologických onemocnění. „Provedením tohoto vyšetření je možné mnohem přesněji určit rozsah onkologického onemocnění a v průběhu léčby zhodnotit její efekt a rozhodnout se, která z léčebných možností je pro pacienta nejvhodnější,“ řekl Jaroslav Novák, zástupce generálního ředitele Nemocnice České Budějovice.

Pacienti už za tímto druhem vyšetření nebudou muset cestovat do Prahy nebo do Plzně. „Předpokládáme, že nový přístroj pokryje potřebu našeho regionu, kdy vyšetří zhruba dva a půl tisíce pacientů ročně. Jedno vyšetření kamerou přitom trvá dvacet až třicet minut, včetně přípravy nemocného je hotové do dvou hodin,“ uvedl primář oddělení nukleární medicíny Václav Maxa.

Při vyšetření PET/CT kamery se do těla pacienta injekcí aplikuje vyšetřovací látka, která je značena neškodným množstvím radioaktivity. Posléze lze přesně vizualizovat místa, kde se látka ve zvýšené míře akumuluje, tím se identifikují místa nádorů či zánětů. „Jedná se o hybridní zobrazovací metodu, která kombinuje strukturální zobrazení pomocí CT a funkční zobrazení pomocí PET. Jinými slovy, vidíme nejen to, kde je nádor uložený, jak je velký a jaký má tvar, ale i to, jak je v těle aktivní,“ uvedl Vojtěch Kratochvíl, zástupce primáře Oddělení nukleární medicíny.

Od dubna v nemocnici budují pro přístroj nové prostory, které jsou plánované současně s přestavbou celé diagnostické části oddělení nukleární medicíny v suterénu Pavilonu C. Stavba je podle vedoucího Oddělení stavebních investic Nemocnice České Budějovice František Bostla naplánovaná tak, aby jen minimálně poznamenala poskytovanou péči na tomto oddělení. Stavební práce budou trvat do konce září a vyžádají si investici zhruba 30 milionů korun, nemocnice ji uhradí z vlastních zdrojů. Na novou kameru přispěje ministerstvo zdravotnictví částkou 32 milionů korun určených na podporu regionálního zdravotnictví.

Každoročně je na českobudějovickém oddělení nukleární medicíny provedeno více než 5000 diagnostických, radionuklidových vyšetření. Jedná se o vyšetření kostí, plic, ledvin, srdce a různých nádorů. Pacienti zde podstoupí i vyšetření endokrinologická, v posledních letech se zvyšují počty vyšetření lymfatického systému dolních končetin a vyšetření uzlin u nádorů prsu a kožních melanomů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?