Budou-li nadstandardy od ledna,bude jich asi méně než až od dubna

25. 11. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud budou nadstandardy platné už od 1. ledna 2012, stihne se jich zřejmě zařadit na seznam zdravotnických výkonů méně, než když by byly až od dubna či května příštího roku. Další nové nadstandardy by pak byly zase až k 1. lednu 2013. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Zavedení nadstandardů je pro pacienty výhodné v tom, že doplatí jen rozdíl mezi platbou pojišťovny a cenou výkonu. Dosud platí nadstandard celý.


„Obě varianty jsou ve hře. V tuto chvíli sbíráme připomínky a zvažujeme varianty,“ řekl mluvčí. Buď podle něj bude od ledna platit s drobnými změnami seznam nadstandardů, který už ministerstvo dalo lékařům k připomínkám, nebo by se seznam výrazněji rozšířil a vyšel později.

V připraveném seznamu, který by mohl platit od 1. ledna 2012, jsou symbolem E označeny výkony, které mají ekonomicky náročnější variantu. Místo sádrového obvazu mohou mít pacienti obvaz z polymerovaného plastu. Mohou si také doplatit na dva typy lepších nitroočních čoček, v některých případech například i na lepší vakcínu proti tetanu. Pokud si při očkování dítěte proti pneumokoku vyberou rodiče lepší vakcínu, nebudou ji už jako dosud platit celou, ale jen rozdíl mezi její cenou a úhradou pojišťovny.

Ve schváleném seznamu není připlácení na robotické operace či ošetření u vybraného lékaře. Pokud bude seznam platný až od dubna či května, mohlo by v něm přibýt až 20 výkonů z oboru gynekologie, nebo možnost připlatit si operaci u primáře či ošetření u vybraného lékaře.

Vydávat nadstandardy postupně ve více novelách během roku ministerstvo podle mluvčího nechce, způsobilo by to problémy pojišťovnám a možná i zmatky v ordinacích. Proto vyhláška o nadstandardech bude jen jedna.

Zhruba v půli prosince by ministerstvo mělo dát do tisku novelu, ve které určí, kolik budou zdravotní pojišťovny platit lékařům a nemocnicím za léčení v příštím roce. Pokud by měly nadstandardy platit od ledna, dá ministerstvo k tisku i další vyhlášku, ve které nadstandardy vymezí. „Do dvou týdnů bude jasno, jak se ve věci nadstandardů rozhodneme,“ dodal mluvčí.

Termíny ostatních změn v placení pacientů se nemění, jsou totiž už součástí schválené novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou podepsal prezident. Podle novely tedy lidé začnou od 1. prosince platit za den v nemocnici místo dosavadních 60 korun stovku a od 1. ledna přestanou platit 30 korun za položku na receptu, tuto částku dají za celý recept.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?