Budoucí zubaři ukážou, jak na bílé i barevné zuby

7. 4. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Studenti Zubního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) budou v úterý 18. dubna 2017 na Palackého náměstí v Praze radit lidem, jak si mají čistit zuby, aby omezili vznik zubního kazu, zubního kamene a zánětu dásní.


Společným jmenovatelem problémů úst je zubní plak, který všechna tato onemocnění způsobuje. Studenti proto zájemcům na modelech ústní dutiny předvedou, jak jej efektivně odstranit. Pro ukázky správných čistících technik se vyzbrojí dentálními pomůckami – kartáčky, dentálními nitěmi, mezizubními štětinkami nebo i detektory zubního plaku, které nános na zubech obarví.

Sdružení studentů stomatologie České republiky i v letošním roce organizuje akci Ve zdravé Praze zdravý zub pod záštitou děkana 1. LF UK prof. MUDr. Aleksiho Šeda, DrSc. „Cílem akce je ukázat lidem každého věku, jak snadno se dá předejít potížím, se kterými se během života setká více než 90 procent populace. Jedná se zejména o zubní kazy a parodontitidu, kterým se můžeme vyhnout dobře prováděnou ústní hygienou. Každému zájemci studenti zubního lékařství ukážou správné techniky čištění zubů, vhodné použití dentálních pomůcek a náležitou péči o ústní dutinu,“ říká studentka 2. ročníku zubního lékařství na 1. LF UK Kateřina Lustigová, která za Sdružení studentů stomatologie ČR akci v Praze koordinuje. „Jsme rádi, že jako budoucí zubní lékaři můžeme lidem díky naší iniciativě pomoci předejít vzniku nepříjemných komplikací a zlepšit v této oblasti jejich zdraví,“ dodává.

I když si většina lidí čistí zuby pravidelně, mnozí z nich při této proceduře nepoužívají odpovídající dentální pomůcky a správné postupy. „Onemocněním tvrdých zubních tkání, jak víme, je možné předcházet, proto na 1. lékařské fakultě věnujeme preventivní stomatologii velkou pozornost. Velmi také vítáme dobrovolné aktivity studentů v dané oblasti, protože ukazují nejen na jejich aktivní přístup k prevenci, ale zároveň prohlubují jejich znalosti,“ říká proděkan pro zubní lékařství doc. MUDr. René Foltán, Ph.D. Důležitou součástí akce Ve zdravé Praze zdravý zub je podle něj setkání studentů s potenciálními pacienty v přímém kontaktu, který rozvíjí praktické i komunikační dovednosti budoucích stomatologů.

Ve zdravé Praze zdravý zub

Studenti budou lidem vysvětlovat například rozdíl mezi zubním plakem a zubním kamenem, které bývají nesprávně zaměňovány. Zubní plak je měkká nažloutlá vrstva usazující se na povrchu zubu v místech, která se hůře čistí, a to zejména v oblasti krčku (část zubu nejblíže dásni). Vytváří se ze zbytků potravy (hlavně polysacharidů) a mikroorganismů produkujících kyseliny, které se podílejí na odvápnění skloviny a vzniku zubního kazu.

Zatímco zubní kámen vzniká mineralizací zubního plaku, ukládáním minerálů a anorganických solí obsažených ve slinách, z nichž největší podíl připadá na vápník a fosfor. Doba potřebná k jeho tvorbě je několik měsíců, ovšem velká mineralizace (až 80%) je v plaku prokazatelná již do 2 týdnů. Tvorba zubního kamene závisí na složení slin, na úrovni ústní hygieny, konkrétně na stáří zubního plaku přítomného v dutině ústní a na jeho lokalizaci (nejvíce se tvoří v blízkosti vývodů velkých slinných žláz u dolních řezáků na ploškách obrácených k jazyku a na tvářové plošce horních prvních stoliček).
Ve stejný den budou studenti stomatologie radit s čištěním zubů v ulicích dalších čtyř univerzitních měst – Brna, Hradce Králové, Olomouce a Plzně.

1. LF UK je jedinou pražskou lékařskou fakultou, na níž se dá obor Zubní lékařství studovat. Absolventi pětiletého studia získávají titul MDDr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?