Budoucnost úrazovky? Uvažuje se o rozšíření

13. 7. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení úrazové nemocnice chce opravit chátrající areál. Na zřízení víc než stovky lůžek v nevyužívané budově však zatím nemá investora.


Jak dál? Nalézt odpověď na tuto otázku má brněnské úrazovce pomoci dvoumilionová zakázka na vytvoření plánu rozvoje nemocnice v příštích deseti letech. Omšelé budovy na Ponávce mají začít krok po kroku oblékat nový kabát.

A úrazovka tak po dvou letech od ztráty statusu traumacentra dostane novou tvář. Využití v centru města najde i stovka nových lůžek. Napřed je ale musí někdo zaplatit, podotýká vedení nemocnice.

Cesty, kterými se úrazovka může v budoucnu ubírat, má popsat takzvaný generel rozvoje.

„Potřebujeme získat představu o našich možnostech v příštích osmi až dvanácti letech. Jedna věc jsou totiž naše přání a skutečné možnosti věc druhá. Nemůžeme si ale dovolit dělat jakékoliv stavební úpravy zbytečně,“ řekl ředitel brněnské úrazové nemocnice Karel Doležal.

Snění vs. realita

Které firmy o zakázku za dva miliony korun projeví zájem, bude jasné za několik dní. Jedna z nich si pak bude lámat hlavu nad tím, jakou strategii pro obnovu chátrajícího nemocničního areálu zvolit. A pravděpodobně i nad tím, jak jej rozšířit. Ve hře je totiž stále možnost, že se úrazovka rozroste.

Na využití čekají například prostory v budově s adresou Koliště 43, která je majetkem města. V současnosti je v ní jen několik ambulancí. A zbytek zabírají jen šatny, archivy nebo sklady. Po rekonstrukci přitom může nabídnout až sto dvacet nových lůžek.

„Průměrný věk obyvatel Brna se zvyšuje. Takže si dokážu snadno představit, že lůžka využijeme třeba pro rehabilitaci starších pacientů,“ připustil Doležal.

Za pravdu mu dávají i mnozí Brňané. „Především pro starší lidi je úrazovka důležitá. Vím to od známých, ale například zákazníci z našeho obchodu o ní skutečně často mluví,“ uvedla prodavačka Iva Paulíková. Podle Anny Mikšové je zase výhodná její poloha.

„Další nemocnice v Bohunicích je pro řadu lidí z ruky,“ zhodnotila Mikšová. Velké šance ale ředitel rozšíření úrazovky nedává. Zařízení, nad jehož přežitím visely po ztrátě statusu traumacentra otazníky, si podle něj v konkurenci ostatních brněnských nemocnic už vydobylo místo na slunci.

Jenže pro rekonstrukci budovy v ulici Koliště by úrazovka musela najít investora ochotného vložit do projektu několik stovek milionů korun. A takový scénář je podle Doležala nepravděpodobný. Stejně vidí situaci i náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský. „Vysloveně výdělečná je ve zdravotnictví málokterá oblast.

Atraktivní je pro investory třeba estetická nebo oční chirurgie. A to zase nejsou naše priority,“ konstatoval Rychnovský.

Mnoho pacientů

Výběrové řízení, do kterého se úrazovka pustila, však chválí. Výsledný návrh podle něj městu usnadní rozhodování o dalším osudu nemocnice.

„Je jasné, že roli traumacentra úrazovka zpět nedostane. K tomu jí zcela chybí zázemí. Je to nicméně nemocnice s šesti operačními sály a poměrně velkou klientelou. Do budoucna ji vidím jako zařízení specializované na ortopedickou chirurgii. A případně i rehabilitační centrum, které v Brně dosud chybí,“ podotkl Rychnovský.

Podle senátora Tomáše Julínka, který ještě jako ministr zdravotnictví status traumacentra úrazovce odňal, se však město s plánováním poněkud opozdilo. „Je zvláštní, že město tak toužilo úrazovku spravovat, a teprve teď se rozhoduje o směřování projektu,“ poznamenal Julínek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?