Bulovku čekají audity, poté přijdou změny

26. 5. 2009 10:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Do čela Fakultní nemocnice Na Bulovce nově nastoupila Kateřina Toběrná. V nejbližší době zařízení čekají audity, na jejichž základě chce ředitelka provést případné změny. „Další činnost nemocnice by měla být postavena na rozvíjení nových programů, ve kterých může FNB využít stávajících zkušeností,“ poukazuje pro Zdraví.Euro.cz na budoucí vývoj Toběrná...


Do FNB jste nastoupila před několika dny, již jste přebrala administrativu po bývalém vedení?

„Aklimatizace“ a přebírání administrativy probíhají postupně a vzhledem ke korektním vztahům s bývalým vedením bez problémů.

Jaké jsou Vaše dlouhodobé cíle? Na co se chcete zaměřit?

Z dlouhodobých cílů vidím jako nejdůležitější zlepšování měřitelné kvality poskytovaných služeb pacientům. Pacient musí být brán jako klient a podle toho je třeba k němu přistupovat. Je nezbytné pokračovat v rozvoji interního systému měření spokojenosti a stanovit postupné měřitelné cíle zlepšování služeb fakultní nemocnice, optimálně též provázání do motivace zaměstnanců.

Co je naopak třeba udělat hned? V nejbližší době?

V nejbližší době je nutné, kromě ekonomické stabilizace nemocnice, provést personální, účetní, právní, bezpečnostní a prostorové audity a podle výsledků provést případná opatření. V ekonomické oblasti se zaměřím na snížení relevantních nákladů a dodržování nastavených limitů na léky a zdravotnický materiál.

Na výběrové řízení jste přišla s nějakou koncepcí, jak by se měla činnost nemocnice vyvíjet, můžete ji naznačit?

Další činnost nemocnice by měla být postavena na rozvíjení nových programů, ve kterých může FNB využít stávajících zkušeností. Jsou zde oddělení, která mají nadregionální působnost, referenční a superkonziliární pracoviště. Jako hlavní preferované oddělení bych jmenovala infekční kliniku, jejíž význam bude narůstat s rozvojem globalizace, možností cestování a eventuálního výskytu infekčních chorob, které se v našich krajích doposud nevyskytovaly.

Dalším preferovaným pracovištěm je Ústav radiační onkologie, radiodiagnostická klinika a pneumologie, které by měly v rámci KOC (komplexní onkologické centrum) a v návaznosti na chirurgické obory výrazně zasáhnout do prevence a léčby nádorových onemocnění.

Zkušenosti s vedením nemocnice již máte, jednalo se ale v porovnání s Nemocnicí Na Bulovce o menší zařízení. V čem bude podle Vás hlavní rozdíl v řízení takové nemocnice?

Principy řízení jsou shodné, ať se jedná o malou nemocnici či o nemocnici fakultní. Větší problém je s realizací opatření, protože se jedná o vícestupňové řízení. Bude poměrně obtížné měnit některé zaběhlé stereotypy, které jsou zažité již řadu let.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?