Část zastupitelů kritizuje jmenování ředitele Krajské zdravotní

14. 2. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Část zastupitelů Ústeckého kraje kritizuje jmenování nového ředitele Krajské zdravotní, která sdružuje pět krajských nemocnic. Rada kraje, která je zároveň valnou hromadou Krajské zdravotní (KZ), ve středu jmenovala do čela společnosti jejího dosavadního ekonomického náměstka Petra Fialu (ODS).


Fiala je stíhán kvůli nákupu údajně předražených zdravotnických přístrojů.

Podle opozičního sdružení PRO!Kraj nese Fiala zodpovědnost za to, v jaké situaci se KZ nachází. Podle předběžných výsledků skončí její loňské hospodaření ztrátou kolem 300 milionů korun. KZ to připisuje úhradové vyhlášce. Opozici vadí také to, že je Fiala trestně stíhaný za nákup údajně předražených zdravotnických přístrojů.

„Jmenování Petra Fialy do čela společnosti je šokující pro celou odbornou veřejnost, neboť člověk, který je spoluodpovědný za kritický stav Krajské zdravotní, má nyní pracovat na zlepšení její pověsti,“ řekl ČTK Leo Steiner ze sdružení Pro!Kraj. Fialovo jmenování překvapilo i poslance ČSSD Jaroslava Foldynu. Jeho strana je přitom v Ústeckém kraji v koalici s KSČM. Zástupci ČSSD tak mají i zastoupení v krajské radě, která Fialu jmenovala. „Pro mě je to obrovské překvapení. Byl jsem 12 let zastupitelem kraje, myslím si, že znám všechny souvislosti. Odpovědnost za toto rozhodnutí nese rada kraje,“ řekl ČTK Foldyna. Fialovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Petr Fiala je jedním z obviněných za nákup údajně předražených přístrojů. O nákupu spolurozhodoval v roce 2008 coby člen představenstva KZ. Společně s dalšími čtyřmi lidmi čelí obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Obvinění podle policie způsobili nákupem přístrojů škodu 82 milionů korun, o dalších 38 milionů kvůli nim společnost přišla v souvislosti s výběrovými řízeními na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček Fialovo jmenování hájí tím, že byl nejlepší ze všech uchazečů. „Věci kolem přístrojů se táhnou už několik let bez závěru. Nevidím důvod, proč by (vyšetřování) mělo Petra Fialu diskvalifikovat. Pokud soud nějak rozhodne, budeme na to samozřejmě reagovat,“ řekl Bubeníček.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje vyšetřování stále pokračuje a není jasné, kdy bude ukončeno.

Fiala byl u vzniku KZ jako tehdejší náměstek hejtmana Jiřího Šulce, později byl členem jejího představenstva. V roce 2012 se stal náměstkem pro ekonomiku. Po loňském odvolání bývalého ředitele Eduarda Reichelta KZ byl řízením KZ pověřen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?