Čechům nákaza MERS nehrozí, opatření nechystáme, tvrdí Zaorálek

16. 6. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Českým občanům nyní žádné přímé nebezpečí nákazy koronavirem MERS nehrozí. Česká republika proto zatím nechystá žádná opatření proti jeho šíření. Po jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem to novinářům řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.


V Jižní Koreji se koronavirem dosud nakazilo 150 lidí a 16 osob chorobě podlehlo. Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta ČTK řekl, že o situaci budou jednat v Ženevě experti Světové zdravotnické organizace.

Podle Zaorálka by Češi měli zvážit cestu do regionu a ti, kteří se vrací z oblastí zasažených nákazou, by měli pečlivě sledovat svůj zdravotní stav. „Ale v tuto chvíli situace není taková podle všech informací, které máme k dispozici, že by bylo třeba přijímat jakákoli opatření. Přímé nebezpečí českým občanům nehrozí,“ zdůraznil šéf diplomacie.

Česko má se Soulem přímé letecké spojení, Zaorálek ho ale nepovažuje za „rizikový moment“. Jižní Korea podle něj věnuje situaci velkou pozornost a je přesvědčen, že tamní zdravotnický systém ji zvládne.
Valenta by v nejbližších dnech měl mít jednání na korejské ambasádě, z dnešní schůzky se její zástupci omluvili, nový termín zatím nedostal. „Zásadně nic se nemění, informace o vývoji nákazy máme, českým občanům zatím žádné přímé nebezpečí nehrozí,“ zdůraznil.

Infekci způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle Světové zdravotnické organizace podstatně větší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?