Ceny léků klesnou. Sněmovna schválila prodloužení Janotova balíčku

3. 2. 2011 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Maximální ceny u některých léčiv a úhrady od zdravotních pojišťoven klesnou o sedm procent. Sněmovna ve zrychleném řízení schválila návrh zákona, který to umožní. Snížení cen se dotkne léků, u nichž Státní ústav pro kontrolu léčiv nestihl provést do konce loňského roku revizi.


Tak zvaný druhý Janotův balíček nebude mít plošnou účinnost, SÚKL totiž do konce loňského roku neprovedl revizi u třetiny léků na trhu. Návrh, který předložil poslanec Marek Šnajdr navazuje na stejné opatření z roku 2010, jehož smyslem bylo ušetřit zdravotním pojišťovnám peníze.

První Janotův balíček ale skončil 31. prosince 2010. Koalice chtěla toto opatření prosadit už od začátku letošního roku, nestihla ho však včas předložit.

(Takzvaný Janotův balíček předložila loni na podzim tehdejší úřednická vláda premiéra Jana Fischera. Šlo o soubor úsporných opatření, například se zvyšovaly obě sazby daně z přidané hodnoty nebo sazba daně z nemovitostí). Nyní tedy sněmovna novelu ve zrychleném řízení schválila a míří rovnou do senátu.

Rath: vyberme menší zlo

Při schvalování zákona opozice s kritikou koaličních poslanců nešetřila, opřela si i do Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Jedná se již o druhé mimořádné a nesystémové opatření přijímané Parlamentem České republiky, které zachraňuje nedokonale fungující cenovou a úhradovou regulaci. Tady bych chtěla upozornit, že hlavní předkladatel tohoto návrhu zákona byl čtyři roky náměstkem ministra zdravotnictví a v této věci jistě mohl konat, pokud mu opravdu šlo o blaho toho, aby došlo k tomu, že ceny budou sníženy,“ uvedla například Kateřina Konečná (KSČM).

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) zase rozhodování o podpoře novely přirovnal k výběru ze dvou zel. „Pokud tento návrh bude přijat, je jednoznačné, že u velkého množství léků dojde k nárůstu doplatků pacientů. Pokud tento návrh nebude přijat, tak zbytečně zdravotní pojišťovny do značné míry utratí nějaké dvě až tři miliardy v tomto roce. Čili buď poškodíme na jedné straně rodinné rozpočty a peněženky jednotlivých nemocných lidí, a poměrně výrazně, anebo utratíme nezanedbatelné finanční prostředky z rozpočtů zdravotních pojišťoven,“ zlobil se ve sněmovně Rath.

Za problémy podle něj může exministr Tomáš Julínek (ODS) i jeho bývalý náměstek Šnajdr, tedy předkladatel zákona. „Příčinu hledejme v současném naprosto chaotickém nepřehledném a zcela ojedinělém systému stanovení úhrad a cen léků. To je systém, který zde zavedl pan ministr Julínek a pan tehdejší náměstek Šnajdr a je to systém, který vede k takovémuto rozhodování.“

Heger: Přijměte zákon, prosím

Slovo si vzal i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), poprosil přítomné poslance, aby návrh podpořili.

„Já uznávám, že Ministerstvo zdravotnictví ještě ne za tři čtvrtě roku, ale za půl roku nebylo schopno udělat reformu zdravotnictví a převést ji do praxe. Zdravotnický systém jako jiné společenské systémy jsou nesmírně setrvačné a jestliže se v systému hromadí celá řada problémů dlouhá léta, tak je velmi obtížné zadání problémy rozplést velmi rychle. Já jsem hovořil o tom, že zákon o vzdělávání nezdravotnických pracovníků je složitý, cenotvorba a úhradotvorba léků je ještě o jeden řád složitější,“ přesvědčoval poslance Heger. A jeho prosba byla nakonec vyslyšena, pro zvedlo ruku 98 poslanců, proti 46.

GML: O 7 procent ano, více ne

Grémium majitelů lékáren (GML) již dříve prodloužení Janotova balíčku hodnotilo poměrně kladně, i když připomnělo, že většina léků vydávaných v lékárnách na recept, už přeceněna byla. Podle prezidenta České lékárnické komory je taková novela jen „záplatou“ na neschopnost SÚKLu.

„Stačilo by, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv dělal jen to, co mu ukládá zákon, nic jiného. My jsme třetí rok od schválení zákona o revizích a revize je teprve v polovině,“ zlobí se Havlíček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?