Černý kašel trápí Liberecký kraj, nemocnost je nejvyšší v zemi

20. 5. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Černý kašel stále více trápí Liberecký kraj. Loni za celý rok pertusí onemocnělo 208 lidí, letos do poloviny května už jich bylo 152. Nemocnost v Libereckém kraji je nejvyšší v celé zemi. ČTK to řekla krajská vedoucí protiepidemického odboru v Liberci Jana Prattingerová.


Rekordní jsou i čísla pro celou zemi, která odpovídají stavu z 60. let minulého století. Onemocnět černým dávivým kašlem může každý, na životě jsou ohroženi zejména novorozenci a senioři.

Loni černým kašlem v Česku onemocnělo 1169 lidí, letos do 16. května lékaři zjistili 1058 případů. Průměrná nemocnost na 100.000 obyvatel je 10,1 případu, v Libereckém kraji je více než trojnásobná - na 100.000 obyvatel to je 34,7 případu.

„Nemusí to zákonitě znamenat, že máme největší problém. Může to být dáno tím, že se u nás o tom hodně mluví a lékaři častěji posílají biologický materiál k vyšetření,“ uvedla Prattingerová. Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzduchem a postihuje děti i dospělé. Onemocnět mohou i očkovaní jedinci, průběh však bývá mírnější a kratší než u neočkovaných.

Onemocnění začíná jako běžné nachlazení se suchým dráždivým kašlem, který se během 14 dnů stupňuje v kašel záchvatovitý. Tyto záchvaty kašle se mohou během 24 hodin až padesátkrát opakovat a končí zajíkavým vdechem případně zvracením. Urputný kašel může vést až ke zlomenině žeber, vzniku kýly a pomočování. Záchvatovité období trvá čtyři až šest týdnů, poté následuje několikatýdenní rekonvalescence s postupným ustáváním kašle.

Proti černému kašli se v ČR povinně očkují pouze děti. Hygienici doporučují očkování i dospělým, kteří se vyskytují v blízkosti malých dětí. „Jsou zdrojem pro potenciálně život ohrožující onemocnění u kojenců a malých dětí,“ upozornila Prattingerová. V posledních letech bylo v zemi šest úmrtí na černý kašel, ve čtyřech případech podlehli nemoci dosud neočkovaní kojenci, kteří se nakazili od členů rodiny, dvě úmrtí byla u seniorů. V Libereckém kraji hygienici v poslední době nezaznamenali ani jeden případ úmrtí.

Na černý kašel zabírají antibiotika, pokud se začnou užívat hned při propuknutí nemoci. Pokud se podají později, kdy už se dostal do krevního oběhu toxin, který kašel vyvolává, nepomohou. I tak se ale musejí užívat, protože zabrání vzniku komplikací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?