Češi budou nadále muset žádat pojišťovnu o souhlas s operací v EU

21. 10. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko nestihlo zapracovat do svých zákonů bruselskou směrnici o přeshraniční péči, a tak i po 25. říjnu, kdy směrnice vstoupí v platnost, budou muset čeští pacienti předem požádat svoji zdravotní pojišťovnu, zda jim plánovanou operaci v zemích EU uhradí. Náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák (ODS) ČTK řekl, že novela je připravena a po volbách ji dostane nová Sněmovna. Už teď hradí pojišťovny neodkladnou péči, tam pacient souhlas nepotřebuje.


„Měli jsme to připravené, ale kvůli pádu vlády a rozpuštění Sněmovny se to nepodařilo projednat. Předpokládáme, že v plném rozsahu se transpozice uplatní v Česku někdy v první polovině příštího roku,“ uvedl Polák.

Za nedodržení termínu hrozí zemím sankce, podle Poláka by se jí ale Česko mohlo vyhnout. „Informovali jsme EU, že jsme připraveni, nicméně vyšší moc zabránila přijetí, takže v tuto chvíli nás EU sankcionovat nebude,“ řekl Polák. Sankce by přišla až v případě, že by se nová Sněmovna návrhem z „malicherných“ důvodů nezabývala. Protože jde o technickou věc, nepředpokládá Polák, že by při schvalování mohl nastat problém.

Ministerstvo očekává, že počty lidí, kteří pojedou na plánovanou operaci do ciziny, a cizinců, kteří se dají operovat v Česku, budou zhruba vyrovnané. Pojišťovny zaplatí operaci v cizině do výše českých nákladů. Řadu zájemců to odradí, protože v cizině je péče dražší. Pokud by přesto zájem u českých pacientů prudce vzrostl, je podle Poláka možné rychlou novelou obnovit podmínku předběžného souhlasu pojišťovny. Zdravotní služby, ke kterým by byl souhlas nutný, by byly v zákoně vyjmenovány.

Podle Poláka se dá spíše očekávat, že z EU budou jezdit pacienti do tuzemska. Česká medicína má dobrý zvuk a operace zde vyjdou levněji.

Na plánovanou péči českých pacientů v zahraničí bylo v předchozích letech vynakládáno zhruba deset milionů korun ročně. Je to minimální procento z celkových výdajů zdravotních pojišťoven, které se ročně pohybují kolem 220 miliard.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?