Češi šetří a omezují návštěvy lékáren

22. 7. 2008 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve druhém čtvrtletí v Česku meziročně klesl prodej balení léků o 5,2 procenta. Celkem se prodalo 73,1 milionu balení. Vyplývá to z informací, které poskytla organizace IMS Health. Prodeje klesly také ve srovnání s prvním čtvrtletím, a to o 5,4 procenta. Tržby za prodej léků ale naopak meziročně vzrostly o 7,9 procenta na 11,7 miliardy korun. Ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostly o 5,1 procenta...


Všichni se snaží ušetřit

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek to vysvětluje tím, že pacienti žádají od lékaře větší balení.

Více tablet jim totiž vydrží na delší dobu, takže ušetří regulační poplatek za opakovanou návštěvu lékaře a také v lékárně se jim počítá poplatek jen jednou.

Celkový finanční nárůst naopak ukazuje, že se léků buď spotřebovalo více, nebo jsou o něco dražší.

IMS Health je celosvětovým poskytovatelem informací o vývoji farmaceutického trhu. Údaje IMS zahrnují prodeje realizované velkodistributory léků do veřejných a nemocničních lékáren, a nikoli přímé dodávky do lékáren od farmaceutických firem, které jsou držiteli distribučních oprávnění.

Spotřeba léků se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv až do konce loňského roku každoročně zvyšovala.V prvních týdnech roku ale spotřeba léků klesla. Vliv na to zřejmě měla regulační opatření.

Léky do zásoby

Od ledna platí lidé 30 korun u lékaře, stejnou částku za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti.

„Na konci roku se totiž lidé předzásobili léky před zaváděním regulačních poplatků,“ řekl již dříve místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Celý článek si můežte přečíst na serveru Hospodářských noviny iHNEd nebo ZDE.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?