Češi úspěšně pracují na vývoji léku proti ptačí chřipce

14. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští vědci jsou na dobré cestě vyvinout účinný lék proti ptačí chřipce. Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd do americké farmaceutické firmy Gilead Sciences odeslal k testům vzorky svých nových chemikálií, které vypadají velmi nadějně. Informuje o tom dnešní deník Dnes...


Praha -

„Hovořil jsem s viceprezidentem Gilead Sciences Johnem Milliganem, podle něhož je jedna z našich látek velmi aktivní proti ptačí chřipce. I všechny dosavadní analýzy zatím potvrzují, že z toho něco bude,“ řekl MfD ředitel českého ústavu Zdeněk Havlas. Naděje, že se z českého preparátu za pár let vyvine světově uznávaný lék proti ptačí chřipce, je podle Dnes velká.

„Snažíme se vniknout na území takzvaných virů RNA, které si uchovávají genetickou informaci jinak než klasické viry. A pokud bychom se naučili působit i na jeden jediný typ tohoto viru, mohli bychom časem rozklíčovat, jak účinně léčit další chřipková onemocnění,“ řekl deníku Havlas. Nový a opravdu účinný lék proti chřipce by za optimálních okolností jeho vývoje a příznivých testů mohl být lidem k dispozici asi za pět let, píše Dnes.

Na ptačí chřipku dosud zemřelo podle posledních Údajů světové zdravotnické organizace (WHO) nejméně 136 lidí. Smrtící virus ptačí chřipky H5N1 se vyskytl ve více než padesátce zemí světa, včetně 14 států EU. V EU se dosud nevyskytl žádný případ přenosu ptačí chřipky na člověka.

Zástupci Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a americké firmy Gilead Sciences v polovině července v Praze podepsali smlouvu o spolupráci, na jejímž základě vznikne nové akademické výzkumné centrum. Firma ho bude každoročně dotovat částkou 1,1 milionu dolarů (asi 25 milionů korun). Další smlouvou se firma zavázala financovat vybrané patenty.

Firma Gilead Sciences je biofarmaceutická společnost, která se zabývá výzkumem, vývojem a distribucí inovativních léků. Společnost si rovněž klade za cíl péči o pacienty, kteří v různých částech světa trpí chorobami ohrožujícími život. V seznamu léčiv společnosti je například i přípravek Tamiflu, který vstoupil ve známost právě v souvislosti s ptačí chřipkou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?