Česká iniciativa pro astma a aktuální pylové zpravodajství

16. 8. 2011 6:20
přidejte názor
Autor: Redakce
„Podle WHO jsou alergická onemocnění v posledních desetiletích celosvětově trvale na vzestupu. Téměř to vypadá, že za několik dalších desetiletí bude jen velmi málo lidí nealergických. Nepochybně se na tomto trendu podílí také moderní způsob života. Převážnou většinu času trávíme uvnitř budov – až kolem 90 % – obklopeni moderní technikou a v téměř polovině domácností také nejrůznějšími zvířecími mazlíčky,“ uvádí alergolog MUDr. Ondřej Rybníček.


Ve vnitřním prostředí je totiž mnohem vyšší koncentrace látek, které mohou škodit lidskému organismu – jde především o prachové částice, dráždivé látky, roztoče, chemikálie, tabákový kouř, vzdušné plísně a pyl.

Pylová sezona začíná někdy již koncem ledna a obvykle končí během měsíce října. „Pylový alergik ví, že pylu se nemůže úplně vyhnout venku ani doma. Přesto ale může, vedle užívání léků, významně snížit svou expozici pylovým alergenům dodržováním některých režimových opatření,“ radí MUDr. Ondřej Rybníček.

Omezíme-li se na opatření uvnitř budov, doporučuje se po návratu domů osprchovat a mimo byt vyklepat oblečení, které jsme venku měli na sobě. Velmi důležitý je režim větrání – několikrát denně je nutné krátce (asi 5 minut) intenzivně vyvětrat a poté se doporučuje hned spustit čističku vzduchu, která je velmi vhodným doplňkem domácnosti alergiků.

Čistička je dobrým pomocníkem i proti negativnímu vlivu zvířecích alergenů, které se díky své extrémní lepivosti a prostřednictvím oblečení dostávají snadno i do domácností bez zvířat. Další možností ochrany před pylovými alergeny jsou také protipylové sítě do oken.

Vzduch bez prachu a bakterií je důležitý pro každý lidský organismus a pro alergiky obzvlášť. Také proto je pro jedince postižené alergiemi stěžejní dobrá informovanost. Důležité informace o alergii a astmatu nabízejí internetové stránky www.pylovasluzba.cz, jejichž partnerem je společnost Zepter International, výrobce čističek vzduchu s víceúrovňovou filtrací (www.zepterclub.cz), a kde zájemci mj. najdou i aktuální pylové zpravodajství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?