Česká Lípa nepřijala nabídku 49 pct akcií nemocnice

30. 6. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká Lípa nepřijala nabídku Libereckého kraje na získání 49 procent akcií místní nemocnice. Město by za ně mělo do šesti let zaplatit 161 milionů korun. Cena se některým zastupitelům zdála vysoká, jiní chtěli menší podíl nebo naopak majoritní.


Zastupitelé se nakonec rozhodli jednání přerušit do krajských voleb 7. a 8. října, kdy se ve městě uskuteční anketa k rozvojovým záměrům. Jedním z bodů, k nimž se budou voliči vyjadřovat, je právě majetkový vstup města do českolipské nemocnice.

O vstupu České Lípy do nemocnice jednají město a kraj více než rok. Loni v září přišla radnice s vlastními nabídkami, mimo jiné chtěla odkoupit stoprocentní podíl akcií v nemocnici. To však kraj odmítl. Podle hejtmana Martina Půty (STAN) nikdy o prodeji celé nemocnice neuvažoval. „My si chceme většinový podíl nechat, protože za zajištění lékařské a nemocniční péče je podle zákona zodpovědný kraj a nebylo by příliš logické se té největší nemocnice, teď myslím spádově, v Libereckém kraji zbavovat,“ řekl již dříve ČTK Půta.

Kraj proto nabídl městu podíl od 34 procent za sto milionů korun do 49 procent za 161 milionů. Zastupitelé ale jednání odložili. „Neodmítáme nabídku kraje, pouze je to možná veliký tlak na to, abychom se rychle rozhodli, a my k tomu ještě potřebujeme vědět, jestli veřejnost tento krok ocení,“ vysvětlila postoj zastupitelů starostka Romana Žatecká (ČSSD). O vstupu České Lípy do nemocnice tak bude muset rozhodnou až nově zvolené krajské zastupitelstvo.

Není vyloučeno, že ze vstupu České Lípy do nemocnice nakonec sejde, upozornil dnes českolipské zastupitele krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). „Všechno se bude dělat znova,“ řekl. Součástí dohody s městem je navíc závazek Libereckého kraje, že v případě vstupu České Lípy do nemocnice, budou vložené peníze použity na investice. Kraj se navíc zavázal, že v příštích pěti letech dá každý rok nemocnici na investice dalších 30 milionů korun. I to je teď podle Tulpy ohroženo.

Českolipská nemocnice je se 475 akutními lůžky jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Od roku 2006 je akciovou společností se základním kapitálem 333,737 milionu korun. Zařízení zaměstnává na 820 lidí, z toho 95 je lékařů a zhruba 560 sester. Ročně je tam hospitalizováno 19.000 pacientů, dalších 280.000 lidí projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje, loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?