Česká zdravotní v krajské nemocnici definitivně končí

25. 10. 2007 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Skončí válka mezi lékaři a Karlovarským krajem? Přestože kraj špatnou komunikaci s lékařským personálem nikdy nepotvrdil, první ústupek v personální obměně ve vedení Karlovarské krajské nemocnice leccos naznačuje...


Od nového roku se vymění tři ředitelé, výkonný, ekonomický i zdravotní

„Mimořádná rada kraje uložila předsedovi představenstva Karlovarské krajské nemocnice a zároveň výkonnému řediteli Davidovi Hanzlovi vypsat výběrové řízení na obsazení funkcí výkonného, ekonomického a zdravotního ředitele. Termín pro doručení přihlášek je do 15. prosince letošního roku. Rada kraje si zároveň vyhrazuje právo schvalovat výsledky výběrového řízení na obsazení těchto funkcí,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí Karlovarského kraje.

Ve funkcích tak končí David Hanzl jako výkonný ředitel a Miloš Dobiáš, který byl zdravotním ředitelem. Finanční ředitel Vladimír Keřka na funkci rezignoval už před několika měsíci. Kopál zároveň potvrdil, že firmě Česká zdravotní kraj smlouvu na vedení krajské nemocnice, tedy chebské, sokolovské a karlovarské nemocnice už neprodlouží. Manažerskou smlouvu s Českou zdravotní uzavřel kraj 3. ledna 2006 na dobu určitou, a to do 31. 12. 2007. Za efektivní poskytování zdravotní péče, za koncepční a odborné řízení krajské nemocnice zaplatil Karlovarský kraj firmě Česká zdravotní odměnu jeden milion sedm set tisíc korun. Za to měla tato společnost vypracovat zdravotní plán Karlovarského kraje, připravit systém kvality zdravotní péče, vytvořit odborná centra a projekty pro fondy Evropské unie. Česká zdravotní měla zároveň poskytovat kvalitní konzultační služby, komplex odborných školení a připravit fúzi všech tří nemocnic do jedné akciové společnosti.

Krajská nemocnice se sice transformovala, ovšem pod vedením manažerů České zdravotní se dostala do dluhů a do konfliktu s lékaři, kteří měli na budoucnost krajského zdravotnictví zcela opačný názor. Lékaři odmítli s manažery spolupracovat. Ani po zprávě, že Česká zdravotní končí, nehýří lékaři optimismem. „Nevíme, zda David Hanzl skončí i jako předseda představenstva. Potom uvidíme,“ tvrdí lékaři.

Ještě skeptičtější je lékař Václav Larva. „Nevěřím ve změnu při současném politickém vedení Karlovarského kraje. Duch České zdravotní v nemocnici zůstane. Také se může stát, že tři současní manažeři se přihlásí do výběrového řízení a budou nemocnici vést i nadále,“ uvedl Larva.

Ivana Kalinová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?