České děti zachvátila epidemie obezity, včasná prevence nutná

1. 6. 2011 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
České děti zachvátila epidemie obezity, ve věku sedm až deset let je obézních 7,5 procenta dětí, ve věku deset až 14 let šest procent.


Lékaři bijí na poplach - většina tlustých dětí zůstane tlustá i v dospělosti. Zmnožený tuk si ponesou v těle celý život a s ním i zvýšené riziko řady onemocnění, která zhoršují kvalitu života a v řadě případů ho i zkracují.

Obézních dětí trvale přibývá. Podle předsedy Společnosti pro výživu a odborníka na výživu dětí primáře Petra Tláskala z Fakultní nemocnice Motol je problém tak závažný, že byl v ČR letos poprvé vyhlášen Den boje proti dětské obezitě. Připadá na 25. května. Osvětové akce v posledním květnovém týdnu upozorní na rizika a prevenci obezity u dětí.

Obezita se řadí mezi civilizační onemocnění, která souvisejí s nezdravým životním stylem. Z výsledků studie Společnosti po výživu vyplývá, že obezitou trpí o dvě procenta víc dětí od deseti do 14 let než při průzkumu v roce 2007, kdy byla zjištěna u 5,6 procenta dětí. Ve věkové kategorii deset až 14 let trpí nadváhou 6,2 procenta, obezitou šest procent dětí.

„Jedná se o palčivý problém, který není možné dále opomíjet. Zejména proto, že dětská obezita přechází do obezity dospělých a výrazným způsobem ovlivňuje lidské zdraví,“ upozornil primář.

Zásadní je podle něj prevence, která musí začít už od narození dítěte. V tom má velkou roli rodina, praktický dětský lékař i škola. Tláskal zdůraznil právě roli školy, která ve spojení se školní jídelnou je významným místem teoretické i praktické edukace ve výživě, ale i ostatní výchově ke zdravému životnímu stylu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?