České stomatologii hrozí nedostatek lékařů

24. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česku hrozí nedostatek zubařů. Pokud se situace s jejich přípravou nezlepší, problémy mohou vzniknout již v nejbližších letech, zejména v oblastech mimo Prahu. Upozornili na to dnes odborníci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy...


Podle nich je zájem o studium oboru veliký. Pět fakult, jež zubní lékaře připravují, však nemá dost peněz, aby mohly brát více studentů.

Podle statistik České stomatologické komory působí v Česku 6940 zubařů, na jednoho připadá 1500 pacientů. Pokud se počty studentů nenavýší, bude v Česku za 15 let jen 3800 zubařů, na jednoho bude připadat 2700 pacientů.

„Transformace zubního lékařství proběhla chaoticky. Řada odborníků, kteří mohli učit, odešla do privátního sektoru,“ řekl na tiskové besedě přednosta stomatologické kliniky 1.LF a VFN Jiří Mazánek. Zdůraznil, že pokud se problémy nezačnou řešit ihned, dostupnost péče se může výrazně zhoršit.

Důvody jsou podle něj v tom, že školy, které se přípravou zubních lékařů zabývají, byly po technické stránce na nízké úrovni. Velké náklady si také žádají studijní materiály i technika, na které se studenti připravují. „Problém není v nedostatku studentů, zájem o stomatologii v naší zemi je velký. Příčina nedostatku specialistů je v tom, že se situace dosud neřešila,“ shrnul Mazánek.

Noví absolventi nebudou co do počtu schopni nahradit zubaře, kteří odejdou do důchodu. V důchodovém věku je nyní každý sedmý zubař, dvě třetiny zubařů jsou ženy, ty odcházejí do důchodu dříve a mají v praxi přerušení kvůli mateřské dovolené a péči o děti.

Dostupnost zubní péče zhoršuje i to, že mladí zubaři odcházejí za prací do ciziny a pacienti z EU jezdí do Česka za levnějším ošetřením.

Na hrozící nedostatek zubařů upozornil již loni v září prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek premiéra Jiřího Paroubka. Požádal ho, aby vláda dala lékařským fakultám víc peněz.

Problém nedostatku zubařů není podle Pekárka akutní v Praze. V hlavním městě připadá na jednoho zubního lékaře 1013 pacientů, zatímco v příhraničních oblastech je to až 1990.

Ročně vychází 120 absolventů, do praxe nastupuje 90. Ostatní jsou cizinci nebo jdou za prací do ciziny. Lékařské fakulty měly do loňska 80.000 korun na studenta ročně. Loni dostaly přidáno na 120.000, ale potřebovaly by až 250.000 korun.

První lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze má kromě studia lékařství akreditováno také studium zubního lékařství. Tento program od školního roku 2004/2005 nahradil studium stomatologie.

Zubní lékařství se v ČR studuje ještě na lékařských fakultách UK v Hradci Králové a Plzni a také na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a na lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?