Česko dostalo rozhodnutí pařížského soudu k nároku Diag Human

7. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
České úřady dostaly nepravomocné rozhodnutí pařížského soudu související se sporem státu s firmou Diag Human, v současnosti je studují právníci. Spekuluje se o tom, že hrozí obstavení majetku Českého centra v Paříži.


Podle Diag Human rozhodnutí potvrzuje, že rozhodčí nález se srpna 2008, podle něhož musí ČR společnost odškodnit za zmařený obchod s krevní plazmou, je pravomocný a konečný, pařížský soud jej prý uznal za vykonatelný.

Podobně se vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když uvedl, že francouzský soud uznal arbitráž za skončenou. Stát s tím ale nesouhlasí, nález podle něho pravomocný není a rozhodčí řízení pokračuje.

Společnost Diag Human začala před časem s vymáháním českého majetku u zahraničních soudů. Právní zástupce společnosti Jan Kalvoda již dříve avizoval, že bude nárokovat více než desetimiliardovou pohledávku v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů.

Uvedl, že zatím nepravomocně uspěl v Rakousku a nyní i ve Francii. Podle Kalvody v obou případech běží Česku čtyřtýdenní lhůta na vyjádření a podání námitek. V Rakousku byla zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně, skončila v depozitním skladu soudu, kde mají zůstat do definitivního rozhodnutí.

Ministerstvo zdravotnictví dnes uvedlo, že rozhodnutí francouzského soudu mu bylo doručeno v pátek, nyní se s ním seznamují právníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně má rozhodnutí „charakter vykonatelnosti“, netýká se ale konkrétního majetku.

Schwarzenberg serveru Aktuálně.cz řekl, že se zdá, že francouzský rozsudek je „ještě nepříjemnější než ten rakouský“. Sršeň a mluvčí ÚZSVM Jana Rennerová zdůraznili, že zahraniční soudy vycházely pouze z podkladů dodaných Diag Human, Česko se má teprve vyjádřit.

Ministerstvo zahraničí sdělilo, že je v kontaktu s českými diplomaty v Paříži a nemá informace o údajně hrozící exekuci tamního Českého centra. Ústředí Českých center v Praze uvedlo, že pařížské České centrum užívá budovu ve vlastnictví ministerstva zahraničí. Centra propagují zemi a spadají pod ministerstvo zahraničí.

Úřad doufá, že Francie bude případně respektovat specifické postavení státního majetku v zahraničí, který dle mezinárodního práva nepodléhá soudním rozhodnutím o exekuci. Podle vídeňské úmluvy o diplomatických stycích nelze zabavit diplomatické budovy a majetek velvyslanectví.

Národní galerie už stáhla do Česka několik desítek uměleckých děl, která půjčila do zahraničí. Jedná se o třicet uměleckých děl ze zhruba pěti desítek, která má rozpůjčovaná ve světě. Poslední artefakty z majetku státu mají dorazit v úterý večer.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?