Česko nakoupí dalších 1,4 miliónu dávek tamiflu

1. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli ptačí chřipka zatím ještě obchází hranice Česka, Bezpečnostní rada státu včera schválila záměr zvýšit počet lidí, kteří by měli dostat antivirotika, tedy léky chránící před nákazou touto chorobou. Nyní jich je 12 procent, po zvýšení v příštím roce to bude 20 procent populace...


tedy pětina. Stát má nyní k dispozici 650 tisíc balení antivirotika Tamiflu, letos se nakoupí 600 tisíc dalších dávek a v roce 2007 to bude dalších 800 tisíc balení.

Novináře o tom informoval po jednání rady hlavní hygienik Michael Vít.

„Je to relativně velmi dobrý standard v rámci Evropské unie,“ komentoval počet obyvatel, kteří by mohli dostat lék. Podle něho se vedle tamiflu objevil ještě další přípravek - Relenza.

Vakcína pro dvě třetiny

V případě vypuknutí pandemie, což ale podle Víta nyní nehrozí, by pak stát zajistil pro obyvatelstvo pandemickou vakcínu, kterou by dostalo 60 procent obyvatel zdarma. Podle Víta by mezi nimi byli mj. zdravotníci či výrobci potravin, pitné vody nebo energií, ale také děti nebo mladí lidé.

Na otázku, zda by to byli i vrcholní politici, šéf hygieniků neodpověděl. Záleží podle něj na tom, co bude obsahovat novela pandemického plánu, která má být připravena do jednoho měsíce.

Zbylých 40 procent občanů by si vakcínu zřejmě muselo zaplatit. S výrobou očkovací látky by se podle Víta začalo, až pokud by se virus začal šířit z člověka na člověka.

Podle ministra vnitra Františka Bublana nemají nyní občané příliš informací, jak se zachovat v případě nálezu uhynulého ptáka. „Teď po zimě to může být poměrně častý jev a lidé by měli přesně vědět, kam se obrátit,“ řekl ministr.

Ministerstvo proto připravilo manuál, který dá k dispozici hejtmanům, aby své obyvatele informovali. Jeho obsahem bude především pokyn, kam mají zavolat. V této první fázi hasičům. „A na ně také spadne největší díl povinností ve chvíli, kdy bude nutné likvidovat nemocné chovy,“ prohlásil Bublan.

Podle Bublana až v případě, že by se choroba rozšířila na širším území, přišla by na pomoc armáda. Jak řekl ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU), náčelník generálního štábu a šéf vojenské zdravotnické služby již vydali předběžná nařízení, která uvádějí do pohotovostní přípravy určité části záchranných praporů armády, liberecké brigády chemické a biologické ochrany. Tyto jednotky by měly být připraveny k zásahu počínaje sběrem uhynulého ptactva a konče dezinfekcí území.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Petr. R. Palouš

Mám dotaz k uváděným počtům zajištěných obyvatel v ČR (až 20 procent)! Výrobce totiž uvádí, že v případě nákazy se musí léčba zahájit do 48 hodin 2×1 tobolku po dobu 5 dnů. Prevence s infikovaným jedincem jednou denně 7 dnů a pro prevenci chřipky během jejího vzplanutí v populaci je dávka jednou denně po dobu 6 týdnů!!!

Zmiňovaná balení Tamiflu se vyrábí ve velikosti po 10 ks v balení. Předpokládáme-li, že vzplane chřipka v široké populaci, tak pro koho bude zajištěné množství určeno? Slibované množství nestačí ani pro zabezpečení nezbytných provozů, dopravy, služeb, zdravotníků,armády, policie či politiků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?