Česko podle MZ zvítězilo v USA v dalším sporu s Diag Human

18. 8. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát zvítězil v dalším dílčím sporu se společností Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Tentokrát dal Česku za pravdu soud v USA, který nepřipustil exekuční návrh firmy na stát. Médiím to sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.


Americký soud podle Čechové zamítl žalobu společnosti Diag Human, která se týkala vykonatelnosti rozhodčího nálezu z roku 2008. „Rozhodl tak bez nařízeného jednání s odůvodněním, že nemá věcnou příslušnost o věci rozhodnout. Soud uvedl, že newyorská úmluva o výkonu rozhodčích nálezů se dle amerického práva na tento spor nevztahuje,“ doplnila Čechová.

Česko tak podle mluvčí po Rakousku, Francii, Švýcarsku a Velké Británii uspělo před soudem další země, kde firma Diag Human podala své exekuční návrhy vůči České republice. Firma se může proti rozhodnutí soudu odvolat.

Firma se s Českem 18 let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát v červenci oznámil, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Společnost pak reagovala, že se obrátí kvůli výroku arbitrů o ukončení letitého sporu na zahraniční exekuční soudy.

Česko chce zase po firmě vymáhat náklady, které stát vynaložil na právní zastoupení v arbitrážích. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že touto cestou získá zpět 25 až 30 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?