Česko zaostává v předepisování moderních psychiatrických léků

18. 12. 2006 8:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři předepisují méně moderních psychiatrických léků než jejich kolegové ve většině zemí Evropské unie. Léky nové generace tvoří v Česku asi 47 procent z předepisovaných antipsychotik...


průměr EU je o více než šest procent vyšší. Česká republika se řadí mezi státy unie na předposlední místo, horší je pouze sousední Polsko. Vyplývá to ze studie Pavla Mohra z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Každý lékař má své osobní preference, co rád předepisuje, ale určitě v tom hrají výraznou roli ekonomické faktory,“ řekl ČTK Mohr. Antipsychotika druhé generace jsou totiž dražší než jejich předchůdci. Psychiatři se pak podle experta obávají toho, že překročí své limity na léky. Nabídka je přitom v Česku srovnatelná s vyspělými zeměmi. „Bylo by ale žádoucí zvýšit objem předepisovaných léků,“ dodal Mohr.

Tato skupina medikamentů se používají zejména při léčbě psychóz. Právě tato onemocnění si vyžádají největší počet hospitalizací ze všech psychických chorob. Na nemocniční lůžka přivedou ročně asi 11.000 Čechů a Češek. Počet nemocných je však podle odborníků ještě vyšší. Pouze schizofrenií trpí podle odhadů v průměru jeden až dva lidé ze sta.

Léky první generace lékaři předepisují pacientům od padesátých let. Jejich užívání však provází výrazné nežádoucí účinky - zejména na pohybovou soustavu. S nástupem nové generace léčiv, který začal před více než deseti lety, se množství vedlejší příznaků snížilo. Nové léky tak umožňují duševně nemocným se snadněji zařadit do běžného života. Nežádoucím účinkům se však ani ony zcela nevyhnou. Pacientům hrozí, že přiberou na váze. Objevují se i poruchy sexuální chuti. Nejnovější léky pak omezují i tyto vedlejší efekty.

„Léky by měly být dostupné pacientům bez doplatku, oni totiž nemají tolik prostředků, když žijí z invalidního důchodu,“ popisoval Mohr. Doplatky podle něj činí v současnosti až několik set korun měsíčně. Nemocní jsou navíc na těchto lécích dlouhodobě závislí a ne každý medikament se hodí pro všechny pacienty.

Rezervy v péči o duševně nemocné nepanují podle Mohra v Česku pouze v předepisování léků, ale i ve službách. „Chceme psychiatrii transformovat. Odklonit se od důrazu na hospitalizaci ve prospěch ambulantních složek a komunitní péče,“ upřesnil Mohr. Moderní léčba duševních chorob se musí podle něj vždy provádět po dvou liniích. Zapotřebí jsou jak moderní preparáty, tak služby pro pacienty.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?