Českobudějovická nemocnice otevírá spánkovou laboratoř

4. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Laboratoř na monitorování spánku otevře zítra nemocnice v Českých Budějovicích. Specializované oddělení bude sledovat zdravotní pochody pacientů pomocí polysomnogramu...


ČESKÉ BUDĚJOVICE - Novou spánkovou laboratoř otevře ve čtvrtek českobudějovická nemocnice.

Specializované oddělení bude sledovat zdravotní pochody pacientů, které v těle pokračují nepřetržitě i ve spánku a často ovlivňují další výskyt nemocí, řekl lékař Pavel Dohnal. Spánkové pochody bude přitom monitorovat polysomnogram.

Vedle neurologů se budou na projektu podílet i lékaři ušního, nosního a krčního oddělení, stomatochirurgové, plicní lékaři a psychiatři. Vyšetření ve spánkové laboratoři by totiž mělo pomoci určit případnou další specializovanou léčbu na těchto odděleních.


Poruchami spánku dnes trpí 36 procent dospělých. Tyto potíže mohou vyústit v onemocnění a výrazně ovlivnit lidský život i jeho délku.

Vlastní laboratoř bude také úzce spjata s chodem jednotky chronické intenzivní a resuscitační neurologické péče.

Nová českobudějovická laboratoř pro poruchy spánku a bdění bude součástí neurofyziologické laboratoře neurologické ambulance. Vznikla jako krajské centrum spánkové medicíny.

Jeho součástí jsou spánkové laboratoře, kde přístroje monitorují funkce všech důležitých orgánů pacientů trpících tělesně i psychicky podmíněnými poruchami spánku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?