Českobudějovická nemocnice zvýšila počet operací šedého zákalu

21. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Očnímu oddělení Nemocnice České Budějovice se daří zvyšovat počet operací šedého zákalu, a tím i výrazně zkracovat čekací dobu na chirurgický zákrok. Zatímco dříve pacient na tento typ operace musel čekat i několik měsíců, dnes může být v Českých Budějovicích operován prakticky ihned...


Loni se zákroku podrobilo více než 1500 pacientů

„Ještě počátkem 90. let se na našem očním oddělení podrobilo ročně operacím šedého zákalu na osm stovek pacientů. V roce 2002 to bylo už 1200 nemocných s touto chorobou a loni už více než 1500. U každého zákroku až na výjimky je součástí operace implantace nitrooční čočky,“ sdělil Právu primář očního oddělení Jan Sattran.

Poznamenal, že zdejší oční oddělení nepoužívá silikonové, ale výhradně výhodnější, akrylátové čočky, aniž by na ně pacient musel připlácet.

Podle něj se od doby, co se oční oddělení přestěhovalo do dolního nemocničního areálu, výrazně zlepšilo vybavení očních chirurgických sálů.

Ty dnes disponují špičkovou technikou umožňující operační zákroky na předním i zadním očním segmentu. Lékaři využívají rovněž moderní diagnostická zařízení, kvalitní ultrazvukový přístroj a speciální fotografické zařízení, které je schopno digitálně zaznamenat průtok cévním systémem sítnice a určit různé patologie na očním pozadí.

Oddělení disponuje například laserovým centrem pro léčbu sítnicových onemocnění. „Tím, že máme k dispozici špičkové symetrické vybavení v obou operačních sálech, můžeme operovat pět dní v týdnu a více nemocných. To vedlo k maximálnímu snížení čekání na operace,“ konstatoval primář.

Rozhodující pro termín operace šedého zákalu je nyní vlastní rozhodnutí pacienta, kterého lékaři nejdříve seznámí s možnými komplikacemi, jež by se mohly vyskytnout.

„V okamžiku, kdy se pacient pro operaci rozhodne, jsme schopni ji realizovat do týdne. V naléhavých případech pak okamžitě,“ řekl Sattran s tím, že operaci je možné podstoupit i ambulantně. V tomto případě je ale nutné, aby byl pacient druhý den schopen dostavit se na kontrolu a měl patřičné domácí zázemí.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?