Českolipská nemocnice chce příští rok zvýšit mzdy o deset procent

11. 12. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa plánuje pro příští rok výrazné zvýšení mezd svých lékařů a zdravotnického personálu. Vedení nemocnice se s odbory dohodlo pro příští rok na zvýšení základních mezd o pět procent a uvolní i časové postupy, které byly zastaveny šest let.


Ve finále by to mělo dělat dohromady zhruba deset procent, řekl po jednání krajské ekonomické rady ČTK generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. V lednu navíc rozdělí nemocnice mimořádné odměny. Kolik to bude, zatím není jasné, záležet bude na výsledku hospodaření. Loni nemocnice rozdělila 1,5 milionu.

Už v letošním roce se mzdy v nemocnici zvýšily o pět procent. „Průměrná mzda lékaře v letošním roce činí 70.408 Kč, u středního zdravotnického personálu je průměrná mzda 25.744 korun,“ sdělila ČTK manažerka lidských zdrojů nemocnice Gabriela Paulusová.

Vedení nemocnice chtělo letos zcela změnit systém odměňování a připravit nový mzdový řád s většími motivačními fondy. To se však nepodařilo. Odbory na to nepřistoupily, odboráři chtěli klasiku, stabilitu a sociální jistoty,“ doplnil ředitel. Nemocnice tak podle něj bude své zaměstnance dál odměňovat na základě tarifních tabulek podle odpracovaných let a nikoli podle kvality odvedené práce. „Ten, kdo je tam dlouho, bude mít víc, než ten, kdo je tam krátce, i když může být třeba pružný a schopný,“ poznamenal Kratochvíl.

Českolipská nemocnice je druhou největší nemocnicí v Libereckém kraji, slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává zhruba 880 lidí. Ročně je tam hospitalizováno 19.000 pacientů, dalších 277.000 jich projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností kraje s obratem bezmála 680 milionů korun. Loňské hospodaření skončilo ziskem 13,2 milionu korun, před koncem letošního roku je podle ředitele zatím nemocnice v zisku 18 milionů.

„Hospodaření je stabilizované, teď se potřebujeme zaměřit na stabilizaci personálu,“ řekl Kratochvíl. Stejně jako jiné nemocnice se i ta českolipská potýká s nedostatkem lékařů a sester. „Chybí nám lékaři, žádné oddělení ale zatím nemusíme zavřít,“ řekl. Převážná část nových lékařů je podle něj z východního bloku, zejména z Ukrajiny. „Naši lékaři v podstatě nejsou a my musíme pracovat na tom, že si začneme vychovávat nové. Místo toho, aby k nám přišli lékaři po školách, tak k nám přijdou lékaři z Ukrajiny. Začnou si budovat kariéru v Čechách a za dva roky se stanou rovnocennými lékaři,“ dodal ředitel. Kdyby podle něj nemocnice problém neřešila, za tři roky by zřejmě neměl v České Lípě kdo léčit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?