Českolipská nemocnice přislíbila, že svým lékařům zvýší platy

9. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení základních platů o pět až osm tisíc podle délky praxe a dosaženého vzdělání slíbila lékařům Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Vedení nemocnice zároveň požádalo lékaře, aby stáhli své výpovědi.


O rozhodnutí představenstva informoval generální ředitel Petr Chmátal. V rámci kampaně Děkujeme, odcházíme podalo v České Lípě výpověď 22 lékařů ze 109, tři z nich už ji ale stáhli.

Odchodem lékařů je v České Lípě nejvíce postižena neurologie a ARO, odchod anesteziologů ale vážně ohrožuje například také fungování porodnice nebo chirurgie. Podle Chmátala si představenstvo nemocnice plně uvědomuje vážnost situace, ve které se společnost v souvislosti s kampaní lékařských odborů ocitla, a snažilo se proto najít kompromisní řešení.

Na Českolipsku je situace o to horší, že nemocnice v České Lípě je v okrese jediná. V ostatních částech Libereckého kraje mohou při výpadku některých oddělení pomoci menší nemocnice, Českolipsko je ale příliš daleko - nejblíže je 55 kilometrů vzdálený Liberec. Podle ředitele krajské pobočky VZP v Liberci Jiřího Benedikta by zřejmě mohla v zajištění péče pomoci nemocnice v 30 kilometrů vzdáleném Děčíně v sousedním Ústeckém kraji a nebo některá středočeská zařízení.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli. Disponuje 527 lůžky a zaměstnává 860 lidí. Zařízení hospodařilo v roce 2009 s rozpočtem kolem 660 milionů korun, z toho 80 procent tvořily úhrady od VZP. Hospodaření skončilo ztrátou zhruba 17 milionů korun. Loňské výsledky zatím známé nejsou.

V Libereckém kraji je osm nemocnic se zhruba 800 lékaři, z nichž jen ve třech největších se lékaři aktivně přihlásili ke kampani Děkujeme, odcházíme. Dvě krajské nemocnice v Liberci a České Lípě a městskou nemocnici v Jablonci chce na konci února opustit 98 lékařů. Ještě na začátku letošního roku jich bylo 116, část z nich ale v lednu a únoru výpovědi stáhla.

Největší problémy budou zřejmě v březnu v nemocnici v Jablonci nad Nisou, kde chce skončit 42 lékařů, což je zhruba 40 procent. Přesto zatím nemocnice k podobnému kroku jako ta českolipská nepřistoupila. „Jsme městskou nemocnicí s půlmiliardovým obratem, na zvýšení mezd lékařům peníze nemáme ani my, ani zřizovatel,“ řekla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová.
O zajištění zdravotnické péče v Libereckém kraji po 1.březnu bude ve středu jednat vedení kraje s řediteli nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?