Češky zaostávají ve využívání hormální substituční léčby

5. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkovou hormonální substituční terapii, která ženám po přechodu nahrazuje nedostatek hormonů, užívá pouze šest procent Češek a lokální vaginální přípravky berou tři procenta českých žen. Ve srovnání s ženami řady evropských zemí Češky zaostávají...


Praha - Ve Finsku, kde je hormonální terapie nejrozšířenější, vaginální preparáty užívá 32 procent žen a celkovou hormonální léčbu bere čtvrtina Finek. Hormonální terapie přitom zmírňuje nejen obtíže související s přechodem, ale je i prevencí močové inkontinence a bakteriálních infekcí. Novinářům to řekl sexuolog Radim Uzel.

S přechodem souvisí řada nepříjemných problémů. Až 60 procent žen se s nimi občas setkává ještě po deseti letech od ukončení menstruace. Pokles hormonální hladiny vyvolává návaly horka, bušení srdce, náladovost, nespavost, tloustnutí a také vysychání sliznic. Vysychání způsobuje zejména obtíže v urogenitální oblasti a vedle bolesti při sexuálním styku se projevuje někdy také inkontinencí.

Tělu lze dodat chybějící hormony buď celkovou substituční hormonální léčbou nebo lokální terapií, která ve vagíně odstraňuje pocity suchosti a pálení a brání rovněž atrofii močového ústrojí.

Podle primáře gynekologicko-porodnické kliniky motolské nemocnice Romana Chmela trpí nějakou formou inkontinence až třetina žen již před přechodem, protože ženská močová trubice měří jen tři až čtyři centimetry a není obklopena svalovinou. Po přechodu má s inkontinencí problémy ještě více žen. Vaginální terapie zpomaluje urogenitální atrofii a snižuje výskyt ženských močových infekcí, jimiž někdy v životě onemocní polovina žen. Čtyřicet procent žen ve věku kolem 70 let onemocní močovými záněty i několikrát ročně.

Dvěma třetinám žen s inkontinencí může pomoci hormonální terapie. Přesto se ženy s tímto intimním problém nerady obracejí na lékaře a do ordinace přijde pouze desetina pacientek postižených nechtěným únikem moči.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?